Fyra män svårt bitna av varg, Ukraina

man biten i ansiktet av varg

Fyra manliga ingenjörer angreps av en varg då de utförde ett linjearbete utanför Kiev i Ukraina. Angreppet skedd i slutet av augusti 2012.

Under ett reparationsarbete där fyra ingenjörer deltog utanför Kiev i Ukraina inträffade en vargattack av sällsam kraft. Arbetet vid kraftstationen i närheten av skogen hade avslutats för dagen och ingenjörerna väntade på skjuts tillbaka till staden. Det hade börjat bli mörkt då vargen plötsligt dök upp och gick till angrepp.

Inga vapen fanns tillhands bortsett från ett par spadar som de använde för att värja sig mot rovdjuret. Alla fick bitskador under tumultet – mot ansiktet, huvudet, händerna och benen. Enligt uppgift pågick slagsmålet med vargen i 30 minuter innan den gav upp och försvann.

– Jag minns inte hur många gånger jag slog vargen med spaden innan den bet mig i benet, berättar Andrei för TCH.ua från sjukhussängen.

Andrei hade förlorat en hel del blod när han kom under vård men han minns att vargen var otroligt stark och ursinnig.

– Efter Tjernobyl (16 mil norr om Kiev reds. anm.) har det dykt upp varghybrider * (korsning mellan varg och hund reds. anm.) som inte skyr människor, fortsätter Andrei.

Där en varg gått till angrepp förekommer det att den återvänder vilket så skedde varpå den dödade en vakthund stationerad vid kraftstationen där arbetet utförtsJägare kallade då in för att söka rätt på vargen men resultatet uteblev den kvällen.

man biten i handen av varg

Vargen återvände dock en tredje gång och då var jägarna på plats och kunde avliva djuret. Rovdjurets beteende gav upphov till spekulationer om den var ”galen” men någon undersökning av djurkroppen genomfördes aldrig.

De angripna behandlades mot stelkramp under sin sjukhusvistelse som betalades av den lokala fackföreningen.

* Varghybrider är erkänt farliga och ligger bakom ett antal dokumenterade angrepp genom tiderna. Mer om det kan du läsa i vår historiska sammanställning. Risken för hybridisering mellan varg och tamhundar föreligger alltid där de två hunddjuren kan tänkas mötas. Valerius Geist som forskat ingående kring varg menar att hybridiseringen är ett allvarligt hot mot de ursprungliga generna.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se