Franska fårbönder i ojämn kamp mot varg

Fårbonden Yves Vignon tittar ner på det illaluktande kadavret från ett rivet får. Det är det sjuttonde fåret som dödats av varg under den senaste månaden.

Bergsmassiven ovanför Grenoble erbjöd en gång i tiden idealiska betesmarker för Yves Vignons 900 får. Men nu, efter att vargen åter intagit bergstrakterna är kampen ojämn mot de orädda och hungriga predatorerna.

– Vi kom hit med fåren till just den här platsen den 24:e juni. En vecka senare kom den första vargattacken. Totalt har vi haft fyra angrepp under den senaste månaden, berättar Yves. Varje morgon när jag går ut för att inspektera fårflocken undrar jag vad som kommer att möta mig. Det är inte så att jag är här för att föda vargarna direkt, fortsätter Yves Vignon.

 

Utrotades under 1930-talet

Vargen utrotades från det franska faunan under 1930-talet, men har sedan 1992 vandrat in via Alperna från Italien. Idag konstateras varg ha spridit sig i de östra delarna av Frankrike, först till Savoy och sedan till Vosges och Doubs.

Predatorerna har också setts i Pyreneerna och i centrala Frankrikes bergskedjor men myndigheterna säger att även dessa vargar kommer från den italienska populationen trots att avståndet är stort.

 

Orädda

Regionala myndigheter har beräknat att det den franska vargpopulationen uppgick till 170 till 200 individer under 2011. Det är en ökning från 140 till 170 under 2010.

Fram till i juli 2011 har dessa vargar dödad 1 329 tamdjur, mestadels får säger samma myndigheter.

– Vi har börjat fundera på om det börjar utvecklas en särskilt oskygg varg eftersom människor inte jagar dem, säger Pascal Grosjean, vargexpert inom den franska regeringen.

Som ett exempel på vad som kan betraktas som oskyggt beteende nämner Grosjean ett vargangrepp som skedde i alperna i november 2010. Mitt på dagen och mitt framför ögonen på två herdar och inte mindre än fem vallhundar angrep en vargflock de betande fåren.

 

Förbjudet att skydda sig

Enligt EU:s regler får inte Yves Vignon själv skydda sina får med hjälp av skjutvapen. Han kan dock be myndigheterna om att genomföra riktad skyddsjakt mot särskilt besvärliga individer. Fler än sex sådana skyddsjakter medger dock inte reglerna.

Den lokala polismyndigheten i Alperna skall ha genomfört en skyddsjakt förre helgen då en varg dödat 10 får vid ett enskilt tillfälle. Under det pågående angreppet flydde ytterligare 62 får i panik från platsen och störtade mot döden ned i en ravin. Ytterligare 30 får befaras ha försvunnit från platsen efter attacken och har ännu inte återfunnits.

Sammanlagt förlorade fårbonden 102 vid ett och samma angrepp.

Myndighetspersoner har föreslagit att Yves Vignon stängslar in sina får med elektriskt stängsel. Ett svårgörligt projekt i bergsmiljö med stora stigningar, stenar och raviner menar Vignon.

 

Boskapsvaktande hund

Vignon har funderat på att skaffa sig ett par boskapsvaktande hundar men tvekar inför risken att de istället ger sig på människor som är ute och går i bergen.

– Det finns inga hundraprocentiga skydd mot varg. De upptäcker svagheterna i skyddet och utnyttjar dem direkt, säger Grosjean.

Franska myndigheter har under året betalat ut cirka 3,5 miljoner kronor till fårbönder som blivit angripna av varg.

 

Hoppas på förändring

Yves Derbez, en annan drabbad fårbonde hoppas på att man kan komma fram till någon form av riktlinjer för hur många vargar som är acceptabelt. Derbez blev av med 45 får under ett vargangrepp i början på juli.

– Vi måste sätta ner foten ordentligt redan nu, innan fårskötseln går under totalt, säger Derbez.

Fårbönderna menar på att de bör ha fria händer att skydda sina får med vapen, men de lokala miljöorganisationerna är av en helt annan uppfattning.

– Vi är fullt medvetna om problemen som varg orsakar för fårbönderna men vi är övertygade om att samexistens med varg är fullt möjligt, säger Pascal Durand, talesperson för De Gröna.

– Vargen är inte längre en hotad djurart men snart är bönderna och deras får hotade, säger Jean-Louis Bianco, lokalpolitisk ordförande

Länk till originalartikel.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se