162 offer efter vargangrepp – 50 döda, 30 skadade och 82 saknade

Läget i södra Frankrike liknar allt mer en krigszon för djurhållande bönder. Djurägare förlorar ibland hundratals djur på en och samma gång.

Betet i Frankrikes södra bergsområden är sedan några år tillbaka mer att likna vid en krigszon. En ständig pågående kamp mellan vargarna, vars främsta källa till protein är tamdjur och herdarna och deras boskapsvaktande hundar. Som vi omnämnt tidigare vittnar de franska bönderna om att vargarna blir allt mer intelligenta och modiga i sina angrepp.

De boskapsvaktande hundarna hanteras av en eller ett par vargar medan resten av flocken angriper fåren. När fårhjorden så är skingrad blir all får lätta byten för vargarna. Och är det inte vargen i sig som dödar fåren så springer de inte sällan ut för stup i ren panik och störtar till döds.

En djurägare intervjuas i klippet nedan om sina förluster vid senaste angreppet – 162 offer, varav 50 dödades, 30 skadades och 82 fortfarande är försvunna.

Min skolfranska är inte vad den en gång var men det går att snappa upp fragment som ”…vargar tillsammans med betesdjur är inte kompatibelt…”, ”…det handlar inte om pengar, alltså ersättningen…” och ”…vi får inget gehör för kritiken mot vargen…”.

Hautes-Alpes: Les larmes d’un éleveur by dicitv31

Källa: http://www.dici.fr/actu/2014/07/05/hautes-alpes-les-larmes-de-leleveur-victime-des-attaques-la-chappelle-381510

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se