Mitt sista inlägg i vargdebatten

JJ helbild

Efter fem år av idogt arbete är det dags att lämna vargdebatten. Här följer några av mina tankar om arbetet.

På våren 2011 föddes idén om en omfattande databas om frilevande varg och människor. Upprinnelsen var vargangreppet i Riala där en kvinna promenerade med hund och barnvagn i ett skogsområde. Två vargar dyker upp och tar helt sonika hunden framför kvinnan. Angreppet i sig skapade stor uppståndelse men det var den efterföljande debatten och ”häxjakten” mot kvinnan som fick mig att reagera. I stora drag anklagades kvinnan för att ha gjort fel när hon beträdda vargens revir. Att det till alldeles nyligen var ett helt vanligt skogsområde räckte inte som argument. I princip räckte inga argument alls på den tiden. Media i stort och många tongivande människor var mer eller mindre förälskade i vargen. Och samtidigt blinda för dess skadeverkningar.

Förföljelsen av kvinnan i Riala berörde mig mycket djupt. Ett tankearbete påbörjades och parallellt läste jag kopiösa mängder av artiklar från alla världens hörn om hur det var att leva med varg. Bilden som växte fram stämde illa med den som torgfördes av svenska media. Vart jag än vände mig i världen var bilden den att skadorna var oacceptabla och att människorna och tamdjuren som skulle ”samexistera” med vargen alltid drog det kortaste strået.

Med en bakgrund som Art Director och en viss förmåga att uttrycka mig i text tog det inte lång tid innan jag fann mig själv lägga de första stenarna till bygget av Vargfakta.se. Min gode vän Jan Särnesjö anslöt sig till projektet tidigt och tog sig an det digra arbetet med att sammanställa historiska data.

Idén var alltså att sammanställa och katalogisera händelser i dåtid och nutid samt dra vissa slutsatser av detta i lite längre artiklar med jämna mellanrum. Idag representerar Vargfakta Europas och förmodligen även världens mest omfattande databas med artiklar och referat om ”människor och varg”. Utgångspunkten rent ideologiskt var att människan är en del av naturen, en brukare och inte en betraktare. Den väl spridda myten om att ”naturen sköter sig bäst själv” saknar som bekant praktiskt och verklig grund mer än som upptakt till något NewAge-seminarium.

Vid lanseringen sommaren 2011 uppstod visst rabalder hos de som helst av allt ser obegränsat med varg i Sverige och världen. Faktum är att en företrädare för en av de då mest prominenta föreningarna försökte få sidan nedstängd. Vår fakta, alltid med källhänvisning, stämde inte med deras ”fakta” och man menade på att vi ”for med osanningar” och ”propaganda” kring vargen. Vad dessa bestod i framgick aldrig.

Från 2011 och fram till årsskiftet 2015 arbetade jag i stort sett varje dag med sidan. När jag inte skrev referat och artiklar höll jag föredrag, svarade på mail, pratade med drabbade och andra engagerade i telefon. En mycket intensiv och i mångt och mycket givande tid. Anledningar till att känna frustration och stark sorg fanns det naturligtvis gott om men det jag kommer minnas allra mest från den här tiden är alla fantastiska människor som finns runt om i världen. Det har blivit många nya vänner.

Någon gång under slutet av 2014 började jag dock känna en viss uppgivenhet inför frågan. Att som ensam eller åtminstone minoritet kämpa mot ekonomiskt starka miljöorganisationer och försöka mäta sig med deras lobbyapparat tar på krafterna. Nog för att jag ser att de inte lika otvunget ljuger om vargen längre men det är fortfarande så att de, utan vetenskaplig grund, påstår att vargen är nödvändig för den biologiska mångfalden. Och det kommer de undan med det bara för att media och politiker i stort inte är intresserad av att stöta sig med miljöorganisationerna.

Hur vargfrågan slutligen kommer att lösa sig vet jag inte. Jag har dock inga stora förhoppningar om att det skall gå till på ett vis där så få som möjligt kommer till skada. Många har redan lidit enorma förluster till vargen. Bläddra igenom arkivet och ta del av tusentals tragedier. Var och en är en riktig händelse. Många av dem hade kunnat förhindras med en proaktiv vargpolitik där människans väl och ve (enligt Art- och Habitatdirektivet) hade satts i första rummet.

Det är möjligt att ha varg i Sverige. Det är dock inte avgörande eller ens relevant för vargen som art. Vargen som art är inte utrotningshotad. Vargen är jorden mest framgångsrika stora rovdjur. Glöm aldrig bort det. Och som jag brukar inleda mina föredrag – att bli jorden mest framgångsrika stora rovdjur kräver en viss förmåga, den förmågan gör vargen till ett ovanligt svårt djur att leva med.

Jag och många med mig som engagerat oss i frågan kommer nog aldrig riktigt förstå hur det ligger till politiskt när det kommer till vargen. Karl Hedin redogör för det politiska ointresset när han berättar om den vargbok han, Anders Runnerus och Sten Bergh gav ut 2010. En kopia skickades till var och en av de 349 riksdagsledamöterna. Två eller kanske tre läste boken trots påminnelser.

Utifrån detta politiska och förvaltningsmässiga ointresse är det svårt att se att fortsatt skrivande och informerande har någon avgörande betydelse. Vargfakta har uppnått sitt syfte i att utbilda i frågan. Lögnerna kring vargen som ”skygg”, ”tar bara vad den behöver”, ”angriper inte människor” och så vidare har alla avslöjats som just lögner. Alla de 1 870 artiklarna och referaten ligger kvar i databasen och finns tillgängliga för allmänheten att läsa. Alla är lika relevanta nu som när de skrevs. Och de kommer att vara relevanta lika länge som det finns varg av den enkla anledningen att vargen, ja den kommer alltid att vara precis lika förslagen som förr.

Min slutliga uppmaning till mina läsare är att fortsätta sprida sidor från Vargfakta. Gå till arkivet och leta fram något som du tycker är intressant, posta det på sociala medier eller sprid på annat vis. Trafik till sidorna är nödvändigt för att bibehålla förstaplatsen på sökmotorerna. Gör mig den tjänsten är ni snälla.

Slutligen vill jag tacka för allt stöd under åren och för alla uppmuntrande kommentarer. Till de som bidragit ekonomiskt riktas ett särskilt stort tack. Det hade inte varit genomförbart utan någon av er.

Jag lämnar således mitt självpåtagna uppdrag med dessa rader.

 

Comments

43 Responses to “Mitt sista inlägg i vargdebatten”
 1. Magnus skriver:

  Tack för bra, objektivt och otroligt professionellt arbete! Synd att DU som ledande och drivande kraft för att presentera FAKTA, men jag förstår dig till fullo, vill inte ens veta vad du fått utstå utifrån ditt ställningstagande… På återhörande.

 2. David Svenarud skriver:

  Du ä en kämpe Jesper ”tackvare” de satans rovdjuren så kom vi i kontakt och fick lyssna på några härliga hardrev tillsammans☺

 3. Lotta Wanström skriver:

  Du har varit enormt saknad denna sommar. Det ska du veta. Jag önskar att det finns någon möjlighet att kunna använda all den kunskap som du besitter och all det enorma arbete som du har lagt ner. Jag såg senast idag på debatten i Aftonbladet där du diskuterade gybs 170-270 med Ann Delerius 2013.

  Du är enormt duktig på det du gör!! Lycka till framöver !!

  Om jag trodde att det fanns någon möjlighet att övertala dej att fortsätta, det har varit så värdefullt allt arbete du lagt ner!! Du har varit livlinan för så många Jesper. Jag tror inte du ens kan ana!

 4. Pär skriver:

  Riktigt tråkigt.
  Super jobb som du har lagt ner.

 5. Matti skriver:

  Tack för all info och givande läsning som ni har delat med er till oss alla som är intresserade av vargdebatten.

 6. Inga-Lill skriver:

  Synd att du lägger av men jag förstår att du gör det, för vad man än säger åt dessa människor som förespråkar obegränsat med varg, så är det som hälla vatten på en gås. De anser att vi inkräktar på vargens jaktmarker, att djurbönder inte har något berättigande, att alla som bor på lands- och glesbygd borde flytta in till närmaste stad, att vi som vill ha begränsat med varg är dumma i huvudet, att vi ljuger när vi talar om hur vargen beter sig när den kommer in i en fårhage och hugger vilt omkring sig. Inget biter på dessa människor, det är helt enkelt lönlöst att diskutera med dem, man kan lika gärna stånga huvudet i väggen, effekten blir densamma. Inte förrän den dagen de själva drabbas av vargen, kommer de att förstå det man försökt att tala om för dem. Så jag tror att med denna regering kommer vargen att få breda ut sig tills det blir omöjligt att vare sig vara djurbonde eller friluftsmänniska, bor man i glesbygden, kommer man inte att kunna gå ut obeväpnad, det kommer att bli katastrof. Dock har väl dessa hönshjärnor själva bidragit till att landskapen växer igen, att massor av andra djur kommer att utrotas, när vargen flyttar in till städerna, då först kommer de att inse vad de ordnat till. För när djuren utrotas på lands- och glesbygd, då kommer vargen att söka upp byten i städerna, för vargen svälter inte frivilligt och det är ett mycket intelligent djur som under flera år iakttagit oss människor, då kanske det blir jakt under större delen av året på vargen med fri avskjutning.

 7. Magnus Stenklyft skriver:

  Tack för allt arbete du lagt ner på att ta fram fakta!
  Synd bara att det är omöjligt att lära de obildbara.

 8. Michael Berglöf skriver:

  Tack för en fantastisk insats. Vargfakta är och har varit ett ljus i mörkret, där känslostyrt tyckande dominerat debatten. Jag är engagerad i kulturmiljöfrågor och möter där samma kompakta vägg av okunskap och intellektuell lättja, särskilt bland politiska beslutsfattare. Ingen kan klandra att du nu släpper taget om detta hästjobb. All the best!

 9. Britta skriver:

  Beundransvärt och förtroendeingivande arbete. Tack och lycka till i fortsättningen!

 10. Johan skriver:

  Tack för att du bidragit till faktaspridningen. Vi vet ju vilka som ofta är inne på vargfakta. Inte bara jägare utan du är medias främsta källa. Bra jobbat! Tråkigt men mycket förståelig att du slutar. Än en gång stort tack!

 11. Mats Rydberg skriver:

  Tack för allt du har fört fram och redovisat. Det sista ordet är inte skrivet i det ämne som nu mer å mer kallas vargcirkus i vårt land. Du kommer saknas mig. Tack ännu en gång.

 12. Per Enäng skriver:

  Tack för det enorma arbete du gjort :-)

 13. Thord skriver:

  Tack för all tid och allt du delat med dej av.!!

 14. Thomas Wennberg skriver:

  Ett stort tack för att du/ni givit oss argument. Jag fortsätter min kamp men från botten av mitt hjärta vill jag säga att ni lyft ett glesbygdsproblem till nationell nivå. Tack Jesper.

 15. Christer skriver:

  Synd att arbetet avstannar men samtidigt har ju enorm mängd fakta lyfts fram, mer kanske inte hjälper till och enbart vargnyheter kanske ska finnas i ett annat forum.

  Jag hoppas sidan kan finnas online (antar insättningar på BG uppmuntrar det) men om du bestämmer dig för att ta ner den hoppas jag du överväger att släppa materialet fritt, e.x. licensiera innehållet som Creative Commons och lägga ut på någon bittorrent-tracker. Finns ju WayBackMachine (http://web.archive.org/web/*/www.vargfakta.se) men känns väl tryggt att ha det sparat själv.

  Tack för allt arbete som gjorts.

 16. Anna-Karin Gustafsson skriver:

  Hej Jesper, jag förstår såväl din resignation. Likt de fårägare som drabbats gång på gång av vargen, har också du tappat orken och motivationen att fortsätta.
  Jag har dig att tacka för mycket. vad du än gör- stäng inte ner din sida! För ett enormt arbete du gjort och så fantastiskt väl du gjort det! Vilken databank över överhetens stora misstag och fullständiga resursslöseri för att inte säga idioti. Att säga att vargen inte är farlig är lika galet som att förneka förintelsen. Båda finns i våra historieböcker. Båda dödade då när de var många, liksom nazisterna gör i modern tid om de bara får bli några fler.
  Jag lyfter på hatten och jag kommer läsa och sprida ditt verk allt jag kan även i fortsättningen.
  Tack för alla fakta du presenterat på ett föredömligt sätt

 17. Lasse skriver:

  Tack ditt arbete har varit och är mycket värdefullt för oss som lever på lansbygden.

 18. Peder skriver:

  Tack för allt jobb du lagt ner och hoppas att du får ny inspiration och återkommer snart!!

 19. Gun Karlsson skriver:

  Tråkigt att du slutar. Tack för all fakta som du har förmedlat.

 20. Per Grängstedt skriver:

  Svårt att tacka på ett korrekt sätt för din enorma och ovärderliga insats Jesper. Jag förstår dig till fullo att du väljer att avrunda din insats i vargfrågan.

  Jag med flera kommer se till att ditt arbete inte ska vara förgäves.
  Jag valde att jobba vidare inom politiken med rovdjursfrågan i sin helhet men såklart landar det största fokuset på vargen av dom skäl du så förtjänstfullt lyft fram i det arbete du lagt ner i den här frågan.
  Jag kommer använda Vargfakta.se som en självklar del i det fortsatta politiska arbetet just för dess genomarbetade bakgrund.
  All heder till dig och din insats i vargfrågan Jesper, tack för din ovärderliga insats och på återhörande.

  Landsbygdspartiet oberoende Hällefors

 21. Säger som de andra tack för idogt arbete, men förbaskat synd att du lägger ner. Förstår mycket väl att du gör det. Känns som ett Mission Impossible att få till en saklig debatt om vargen. Räcker att gå in på Sv. Rovdjursföreningens FB-sida för att se rent skrämmande inlägg. Helt OK att inte ha relevant kunskap om det man debatterar men att öppet redovisa sin okunnighet känns inte så smart. Hoppas du inte lämnar debatten helt även om vi inte får se något mer här på Vargfakta.

 22. Hans Persson skriver:

  Tråkigt att du inte fortsätter! men tack för ditt enorma arbete . Kanske kommer du igen . För du behövs.
  Hans

 23. Henrik Nyström skriver:

  Tack för ett fantastiskt kompetent arbete.
  At nå ut med information när merparten av medias aktörer röstar på MP eller V är hart när omöjligt.
  Tack för god insats!

 24. Lotta B Kalén skriver:

  Tack för ditt engagemang och otroliga arbete!

 25. Kenneth Erikson skriver:

  Instämmer i beröm och tack som övriga.

 26. Mats skriver:

  Tusen tack från oss alla som fortsätter kampen mot inkompetensen och ointresset för medborgarna i parlamentet. Många är det som sagt att det krävs människoliv för att öppna ögonen på bidragstagarna i riksdagen. Frågan är om ens det räcker.
  Du har bidragit på ett fantastiskt sätt och någon gång i framtiden ska alla se hur rätt du hade.

 27. Johan Axelsson skriver:

  Tack för allt arbete du lagt ner. Det betyder mycke för oss och vår livsstil.

 28. Kaj Granlund skriver:

  Du säger: ”Hur vargfrågan slutligen kommer att lösa sig vet jag inte”

  Jag kan trösta dig med att vargen själv kommer att förstöra sitt ”goda rykte” och människorna börjar inse vilket misstag dom begått.

  Tack för det jobb du satt ner på denna fråga. Vi skall försöka bära flaggan vidare med samma energi.

 29. Stort Tack för det stora fakta material som tagits fram och som ingen kan ifrågasätta.

 30. Camilla Holmstedt skriver:

  Vilket otroligt arkiv du har lagt upp..vi har nyligen inom området drabbats av varg och ett sånt här arkiv blir ju guld värt för oss som tidigare inte har så djupa erfarenheter och nu av naturliga skäl upplever ett stort obehag av rädsla för våra tamdjur..
  Uppskattas!

 31. Patric Steen skriver:

  Tusen tack för ett kanonarbete !

 32. Våge Hagelberg skriver:

  Tack för en fantastisk insats, såväl som debattör som jobbet med Vargfakta!

 33. Thomas skriver:

  Bra jobbat

 34. Björn Isaksson skriver:

  Tack för allt du gjort. Jag har haft stor nytta av ditt arbete i mina debattinlägg.

 35. Dag Lindgren skriver:

  Ett sammanträffande att vi lägger av vargdebatten samtidigt
  https://vargweb.wordpress.com/2015/10/06/avskedsord-oktober-2015/

  Kanske med en något mer optimistisk framtoning, kanske det blir en stabilisering och nedtoning av varg nu trots att viktiga röster tystnar.

 36. Mikael Falstad skriver:

  Tråkigt, kommer att sakna vargfakta
  Ägare till en vargwobbler (drever)

 37. Per Bergum skriver:

  Hei Jesper dette var skikkelig triste nyheter !!!

  Håper at du forsatt kan være aktuell som deltager i aktuelle media debatter som tv og radio?

  Men må takke for utrolig godt arbeide som vi forsetter å bruke .

 38. Blecko Mats Johansson skriver:

  Det känns ut som att vi går mot en ny medeltid. En mörk tidsålder där fanatisk tro sätter stopp för alla med annan uppfattning. Som inkvistationen gjorde med Kepler och Copericus. Idag är det stora urbana naturintressen som med ett enormt inflytande inom media, och med de främsta positioner inom politik och förvaltning, som inte vågar föra en demokratisk debatt. Man ljuger,vinklar och propagerar. Motståndare har ingen talan mot ”forskare” och storbrackor. Landsbygden ska till varje pris rewildas och vara en gratis nationalpark. Centralorternas befolkning har rätt att få enastående naturupplevelser gratis på andras marker, även om dom själva inte bevarat eller återställt en kvadratmeter av sin egen mark, även om dom inte tagit ett öre ur sin egen portmonnä, ändrat sina vanor, egna näringar och levnadssätt .
  Ett stort tack för att du så länge varit en nagel i ögat åt dessa skitvitsar. Tack.

 39. johan skriver:

  Vill tacka för din tid och engagemang,tack!

 40. Elisabeth Jonsson skriver:

  Albert Einstein ska ha sagt:
  ”Bara två saker är oändliga: universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte säker på det förstnämnda”.

  Vargkramarna kommer att få äta upp sina ord och sin okunskap inom en ganska snar framtid.
  Helt ofattbart att de inte förstår vad som håller på att hända.

  Tusen tack Jesper & Jan för ert engagemang!!!
  Kampen mot dumhet går vidare!

 41. Robert skriver:

  Jesper!

  Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer du med säkerhet kunna säga vad var det jag sa!

  Låt oss då se med tårar i ögonen på de som drabbats och med förakt på de som blundat

  Bra jobbat

 42. Rutger skriver:

  Hej Jesper
  Tack för ditt goda arbete. Förstår att du vill lägga din energi på annat. Bra att dina artiklar finns kvar i en databas.
  Länkade just idag till din artikel om statliga myndigheters bidrag till SNF i en kommentar till J Nordangårds artikel om hur många NGO får bidrag från Rockefellergruppen. Detta på klimatupplysningen.

 43. Gunnar skriver:

  Tack för ditt arbete! Som allting annat löser det sig till sist, konstigt bara att det måste vara på det jobbigaste sättet oftast och att så många måste sitta emellan innan vi fattar att vi måste förvalta vargen precis som allting annat människorna berörs av på vår jord.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se