Varg orsakar stora ekonomiska skador

varg orsakar stor ekonomisk skada

Vargstammen öster om Bajkalsjön medför stora ekonomiska skador för befolkningen och dess jordbruksföretag. För 2015 beräknas kostnaderna bli drygt 70 miljoner rubel.

Centrala och övriga agrara miljöer i Ryssland är i många avseenden ekonomier som har stark förankring i brukandet av jorden. Förekomsten av rovdjur har därför direkta konsekvenser för regionernas ekonomier. I Burjatien, precis öster om Bajkalsjön har vargproblematiken ökat kraftigt under de senaste 10 åren.

Myndigheterna har för året budgeterat med att vargen kommer kosta drygt 70 miljoner rubel i form av skottpengar. Mellan 2010 och 2014 beräknades vargpopulationen till 3 700 individer vilket betytt en årlig tillväxt om allt mellan 370 och 700 vargar.

Under årets första kvartal har cirka 200 vargar skjutits. Ersättningen till jägaren är 5 000 rubel per varg.

Skottpengarna har dock varit en framgångsrik metod att minska populationen. Sergey Schepin säger i intervjun att man lyckats reducera stammen från cirka 4 000 till 1 300 sedan början av 2014.

Dock kommer nya vargar ständigt in från Mongoliet uppger Sergey Schepin.

Trots de pågående ansträngningarna för att lösa antalet vargar skador som orsakats av dem på landsbygden och jakt, är fortsatt hög, och fara för allmänheten.
Källa: http://ulanmedia.ru/news/politics/19.03.2015/427339/volki-nanosyat-visokiy-uscherb-naseleniyu-i-selhozpredpriyatiyam-buryatii—sergey-schep.html

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se