23 får dödade vid vargangrepp i Rumänien

23 får vargdödade vid vargangrepp i Rumänien

Rumänsk press rapporterar om ett omfattande vargangrepp den 9 april 2013. Totalt dödades 23 får och herdarna kunde inget göra då de bara hade två hundar till försvar mot vargarna.

I byn Chesinţ står lokalbefolkningen runt ett veritabelt slagfält av döda får en vårmorgon i april 2013. Man har vid tidpunkten funnit och samlat ihop 23 döda får. Ytterligare 10 saknas av de 700 djur flocken bestod av från början. Fåren som flytt i panik hade sprängt de omgärdande stängsel som nu måste repareras.
Angreppet förklaras med vargpopulationens tillväxt och att det börjar bli brist på naturliga bytesdjur. Våren är också den tid på året då vilda djur är mest intensiva i sitt födosök givet förestående föryngring och vinterns relativa svält.I det här fallet säger djurägaren att vargangrepp hör till det vanliga men det är sällan så många djur dödas på en och samma gång. Herdarna, de som vaktade boskapen stod dock chanslösa mot vargflocken och de två vakthundar de hade till hands skulle inte kunna mota vargarna från fåren.

Djurägaren Nicholas Dănuleţ, är öppet kritisk till de lokala myndigheterna och menar att vargen nu påverkar livsmedelsförsörjningen lokalt.

– Jag har haft otaliga samtal med skogsförvaltningen (Forest Lipova) och även skrivit brev, men de säger att vargen är skyddad enligt lagen och att de inte kan göra något åt saken, säger Nicholas.

Nicholas Dănuleţ påpekar att förvaltningen, alltså jakten på varg inte sker i tillräcklig omfattning, att tilldelningen är för dålig. 2012 fick tre vargar fällas i området enligt artikeln.

– Vi har modiga hundar men vi kan inte ha hur skarpa hundar som helst i områden där det finns människor. Risken att någon blir attackerad är stor, säger Nicholas.

När hundarna från gång till annan själva dödar en angripande varg brukar det också betyda slutet för hunden. Ett slagsmål med en varg ger ofta mycket omfattande och direkt eller indirekt dödande skador

 

Källa: http://arq.ro/satul-chesint-atacat-de-lupi-ciobanii-cer-aprobare-pentru-vanatoare/

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se