39 får vargdödade, Norge

Ett omfattande vargangrepp där 39 får dödats kunde konstateras i Bröstdalen vid Bjorli i Norge. Fårfarmaren säger sig aldrig ha upplevt något liknande enligt gd.no

Lars Fransplass, fårägare i Bröstdalen hade vargbesök redan i somras med flera angrepp som följd. Nu har vargen varit på återbesök och sammanlagt dödat så många som 39 får för Lars. Besiktning är genomför av Statens Naturuppsyn som också bekräftar att det är varg som dödat fåren.

– Vi har blivit av med 31 lamm och åtta vuxna djur. Något liknande har vi aldrig upplevt säger Lars till gd.no.

Lars antyder att det rör sig om flera vargar  men saknar bevis för detta.

– Ingen på gården har sett vargen. Inte heller under angreppet i fredags såg någon vargen säger Lars som nu låst in alla fåren för att förhindra att vargen angriper igen.

Att låsa in djuren är det fler som gjort i området fram till dess att skyddsjakt kan inledas. Jaktlaget väntar just nu på spårsnö då inga konkreta observationer om vargar gjorts dagarna efter angreppet.

Lars Fransplass släppte under våren nästan 200 får på bete i området och har inte förlorat några får till andra rovdjur än vargen.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se