400 boskapsdjur dödade av varg i Kina

Vargflockar har återigen börjat synas i nordvästra Kina och med det har problemen för de lokala djurbönderna också blivit påtagliga. Under året har fler än 400 tamdjur dödats. Däribland större djur som kameler.

Från att ha varit mer eller mindre utrotad från området har vargstammen under senare år vuxit i omfång till en nivå där de verkar ha svårt att livnära sig på det vilda i naturen. Fler än 400 tamdjur har dödats av varg. Största förlusterna har fårfarmarna lidit men även större djur som hästar och kameler har dödats.

– Vargen är ett vilt djur som skyddas av staten, vi kan inget göra. Min häst var värd 8 000 yuan och den gick åt bara sådär, det är mycket tråkigt. Dessutom dödade vargarna ett dräktigt sto för mig, säger en lokal boskapsskötare till den Kinesiska Centraltelevisionen.
Enligt boskapsskötarna är vargarna mycket fertila och föder 7 till 8 valpar årligen.

Vargarna jagar vanligtvis i flock och de obeväpnade boskapsskötarna kan inget göra om de så ser en pågående attack. Att de saknar vapen har att göra med att vapen blev förbjudet 1998. Under 70 och 80-talet hölls vargarna på avstånd genom aktiv jakt av framförallt de som arbetade med boskapssötsel.

Länk till originalartikel.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se