98 får dödade av varg vid ett angrepp, Frankrike

98 får dödade av varg

Vargsituationen i Frankrike är desperat. Den utlysta jakten på varg går mycket trögt och bara i onsdags dödades nästan 100 får vid ett tillfälle.

Efter en kraftigt ökande trend av vargangrepp beslöt sig myndigheterna att 24 vargar skulle skjutas. Jakten har dock gått mycket trögt trots stora insatser med många engagerade jägare. Att det är svårt att jaga varg är välkänt och svårare blir det om terrängen är extrem som är fallet i Frankrikes södra bergsmassiv. Att det saknas spårsnö och att jägarna har ringa till ingen erfarenhet av vargjakt gör inte saken bättre.

Angreppen på tamboskap, framför allt får fortsätter således med oförminskad styrka. Lokala media rapporterar om ett omfattande angrepp som skedde i onsdags. Vid ett och samma tillfälle förlorade en fårbonde 10 procent av sina djur då 98 får dödades.

vargdödat får frankrike

De får som inte dödades av varg direkt flydde i panik och kvävdes när de försökte ta sig upp för en bergssida. En liknande incident skedde i USA för inte så länge sedan då över 150 får dödades till följd av panik, trängsel och kvävning.

Bland de värst drabbade områdena (kommuner reds. anm) i södra Frankrike har det skett så många som 335 vargattacker under 2012. Det betyder att angrepp skett i princip varje dag med 1 300 dödade får som resultat.

Sammanlagt dödades officiellt över 6 100 får i Frankrike under 2012.

 

Källa: http://www.leparisien.fr/environnement/hautes-alpes-une-centaine-de-brebis-tuees-par-des-loups-06-11-2013-3292027.php

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se