Älghund dödad av varg i Lindeberg, Norge

På måndagsmorgonen föll ytterligare en älghund offer för en varg i Norge. Statens Naturoppsyn har konfirmerat att det rör sig om ett vargangrepp.

Vargangreppet skedde i området runt Lindeberg under måndagsmorgonen. Lindeberg ligger cirka 15 km nordost om Oslo centrum vilket gör angreppet unikt då varg aldrig i modern tid påträffats så här nära huvudstaden.

– Utifrån vad vi kan se, så blev hunden dödad av en varg, säger Jan Wilberg vid Statens Naturoppsyn, till tidningen Groruddalen.

Wilberg tror det rör sig om en enskild varg och inte flera.

Oddbjørn Rosendal gick ut för att leta efter sin hund klockan 05.30 på morgonen då hunden inte kommit tillrätta tidigare. Tillsammans med en labrador lyckades han spåra upp kroppen av den döda hunden. Kroppen låg ett hundratal meter från parkeringsplatsen vid Bjørka borettslag.

 

Första vargangreppet

Enligt Wilberg är det första gången som ett vargangrepp registreras i Oslo-området.

– Det är unikt för området men i Akershus har vi upplevt det flera gånger, säger Wilberg.

För Oddbjørn Rosendal var sannolikheten för att hans hund skulle bli vargdödad i närheten av Oslo obefintlig.

– Det fanns inte ens i mina tankar, säger han.

 

Bästa vännen

Rosendal var väldigt nedstämd då han visade upp den döda hunden som han betraktade som sin bästa vän i skogen. Spåren vid angreppet visade på att det varit en fruktansvärd kamp mellan hunden och vargen. Det var mycket blod på platsen.

– Vargen är naturligtvis mycket starkare än en hund. Jag hoppas att det gick fort, säger Rosendal till tidningen Groruddalen.

Wilberg menar att det inte finns några grunder för panik bland de som bor i området.

– Har den dödat en hund kan den naturligtvis ta flera, men vi vet samtidigt att den kan har rört sig 10 mil härifrån redan. Oavsett det så bör man ha sina hundar under uppsyn och helst i koppel.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se