Amerikanska myndigheter stoppar vargprojekt – aktivistgrupp rasar

Efter det misslyckade vargprojektet i New Mexico har US Fish and Wildlife Service slutligen stoppat den fortsatta planeringen. Nu menar en vargaktivistgrupp att hemliga dokument har spridits för att driva just den utvecklingen.

Inplanteringen av mexikansk varg i New Mexico har kantats av problem. Den lokala opinionen är starkt emot projektet och i kölvattnet har följt illegal jakt och ändlösa rättstvister. Klagomålen från jordbrukare och djuruppfödare mot vargförvaltningen samlas i drivor på statstjänstemännens skrivbord. Så beskriver tevekanalen KCTV 5 News utvecklingen.

US Fish and Wildlife Service har meddelat att man ställer in den fortsatta planeringen och det är det som retat upp en av statens vargaktivistgrupper.

Enligt Public Employees for Environmental Responsibility, som gruppen kallar sig, föregicks beslutet av att topphemliga dokument från Utah och Colorado läcktes till New Mexicos politiker. Handlingarna påstås ha gällt förslag från nämnda stater att undanta vargen från rödlistning. USFWS ska därmed ha stoppat vargprojektet efter politiska påtryckningar.

Om detta är sant vet ingen annan än den som tog beslutet, men en kongressman från Arizona har iallafall efterlyst ”en fullständig och rättvis förundersökning”.

USFWS ska nu granska anklagelserna. Fortsättning lär följa.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se