Ännu en skabbangripen varg skjuten, Karlskoga

Ytterligare en varg ur Lokareviret har skjutits efter att ha konstaterats smittad av skabb. Det var den tredje vargen på kort tid som avlivats i reviret.

På nyårsafton avlivades en varg norr om Granbergsdal i Karlsoga efter att länsstyrelsens uppdragit åt en jägare att genomföra beslutet. Vargen hade konstaterats vara smittad av skabb vilket finns inom reviret då två smittade vargar tidigare skjutits inom samma revir.

I juli förra året sköts den första skabbangripna vargen inom reviret.

– De är sociala djur och skabb* sprids väldigt lätt. Men troligen håller sig smittan inom reviret och sprids inte vidare till andra revir, säger William Lundin vid Länsstyrelsen i Örebro till Nerikes Allehanda.

* Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor. (Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

Källa: http://na.se/nyheter/karlskoga/1.1931819-skabbdrabbad-varg-skjuten

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se