Ännu ett får vargdödat i älmeboda

Vargdödat får i Älmeboda

Vargar som en gång fått smak på tamboskap brukar i regel återvända. Så skedde i Älmeboda där ytterligare ett får togs av varg i veckan.

Enkelheten i att ta får kontra vild djur kan vara det som gör att vargar med stor sannolikhet fortsätter på den inslagna vägen med angrepp mot tamboskap om de en gång börjat. Mellan de båda attackerna i Älmeboda dröjde det cirka en vecka.

Ovanligt var dock att inget annat får angreps eller skadades vilket också länsstyrelsens besiktningsman vill framhäva.

– Vargen tog en tacka och lämnad de kvarvarande fem oskadade. Förra gången en varg slog till i samma trakt revs en tacka och 19 lämnades oskadade. Det är kanske värt att nämna det någon gång att i de här fallen dräpte vargen inte fler byten än vad den behövde, säger länsstyrelsens besiktningsman Lars Carlsson till Smålandsposten.

Carlsson lanserar också en ny ”teknik” för att skrämma vargar, nämligen en radio i en plastpåse.

– Stängsla in 75 gånger 100 meter samt även tvärsöver. Häng på färgade plastband, stoppa ned en radio i en sopsäck med hög volym. Man kan ansöka om bidrag hos länsstyrelsen. Själv skulle jag föreslå att skogstyrelsen aktivera sina arbetslag igen bland annat för att akut hjälpa till med stängsel i drabbade områden, säger Lars Carlsson som är säker på att en varg som nosat på 4000 volt kommer att hålla sig borta från stängsel.

Chansen att en radio i en sopsäck skulle ge något bestående skydd mot varg är nog att betrakta som en smal förhoppning. Vargar och för den delen även andra djur är duktiga på att skilja mellan äkta och förfalskade situationer. Om inte annat bara genom att ljudet i det här fallet kommer från ett och samma ställe hela tiden. Vidare kan man kanske också fråga sig hur det påverkar det allmänna intrycket av naturen om fåglarnas ljud dränks av P3.

 

Källa: http://www.smp.se/nyheter/tingsryd/ny-vargattack-i-almeboda(3695740).gm
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se