Åsa Romson upprör vargforskare efter uttalande

Åsa Romson uppror vargforskare efter uttalande

Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson påstår under en debatt i riksdagen att svenska vargforskare tvingats skriva vinklade rapporter. Olof Liberg vid Skandulv är utan att överdriva ursinnig.

Kunskaperna kring rovdjur varierar högst betänkligt inom politikerskrået men viljan att debattera saknas inte. Hos Miljöpartiet och Vänsterpartiet duckar man inte för komplicerade frågor om varg utan låter hellre känslorna och överorden ta över i debatten. Populationsreglerande jakt översätts mangrant till utrotning och trots att vargstammen på egen hand växt från 3-5 individer till cirka 500 efter årets föryngring vägrar man förstå att vargstammen är livskraftig.

Under en debatt i riksdagen i går svallade känslorna för rovdjuren över när Miljöpartiets Åsa Romson i en utläggning beslog svenska vargforskare med ohederlighet.

–  … man tvingar vissa forskare att skriva vinklade rapporter …

Den som är det minsta bevandrad i forskning vet att bli anklagad för ohederlighet och att levererar beställningsjobb är något av det grövsta en forskare kan utsättas för. Kritik mot forskning skall göras med annan forskning och inte med grundlösa påståenden. Kan man inte bemöta forskning med väl underbyggd kritik eller bevis för att fel har gjorts gör man bäst i att avstå kritiken.

Åsa Romson bryr sig dock varken om fakta eller detaljer i sitt anförande i riksdagen utan kommer med flera felaktiga och grundlösa påståenden om den svenska rovdjurspolitiken. Romson hävdar att Sverige inte får reglera stammen för att vi inte kan garanter att stammen är livskraftig vilket är fel. Anledning till att vi inte i dagsläget får reglera stammen är för att det saknas en förvaltningsplan med tydliga mål och begränsningar. Att vargstammen är livskraftig har också bevisats flera gånger. Inte minst genom dess faktiska tillväxt men också genom forskningsrapporten om minsta livskraftiga population (Skandulv 2012).

Vargforskaren Olof Liberg, ser inte milt på Romsons uttalande. I en radiointervju med Mikael Moilanen för Jakt & Jägare låter han minst sagt upprörd och kräver att Romson tar tillbaka uttalandet alternativt presenterar bevis.

– Det är en oerhört allvarlig anklagelse mot en forskare…Detta är så mycket ärekränkning det kan bli, säger Olof Liberg om Romsons uttalande.

Tidningen Jakt & Jägare har sökt Åsa Romson för en kommentar utan framgång skriver tidningen. Att Romson skall lyckas presentera bevis som lugnar Olof Liberg och forskarkollektivet är inte troligt men att hon eventuellt tar tillbaka uttalandet är kanske inte helt otroligt.

Romson tog alldeles nyligen tillbaka ett uttalande om bloggare och anonymitet som kanske gav lite väl mycket negativ kritik även för en yrkespolitiker.

 

Källa: http://jaktreportage.se/romson.mp3
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se