Återigen nej till skyddsjakt – denna gång i Västra Götaland

Tidningen ATL rapporterar att länsstyrelsen i Västra Götaland avslagit en ansökan om skyddsjakt på en oskygg varg.

Skyddsjaktsansökan gäller den varg som sedan i höstas orsakat problem kring Tösse, Fengersfors och Laxarby i Åmåls och Bengtsfors kommuner.

Svenska Jägareförbundet som lämnade in ansökan skrev att vargen uppehållit sig nära hundar, människor och boningshus.

Hittills är förlusterna två hönor och tre får, medan både hästar och kor skrämts under andra attacker. Lokalbefolkningen finner de närgångna vargarna mycket obehagliga.

Men trots detta anser alltså länsstyrelsen att inte skadorna kan knytas till den nu aktuella vargen, som för övrigt inte har siktats i trakten sedan i januari i år.

”Att vargen rör sig i utkanten av samhällen där det finns bytesdjur och andra intressanta djur, som till exempel hundar, är heller inget ovanligt eller onormalt”, skriver länsstyrelsen i beslutet.

 

Redaktionens kommentar: Men vänta nu, var det inte precis tvärtom så sent som förra året: ”Det är ovanligt att vargar rör sig nära människor och samhällen och angriper tamdjur”.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se