Avlönade vakter framtidens arbete inom fåraveln

Ett annorlunda förslag till sommarjobb står några fårägare i Enviken för. De menar att ungdomar kunde vakta boskap mot rovdjur under betesperioden.

Thomas och Stina Hasselbrant driver fäbodbruk med lösdrift och ser rovdjuren som ett stort hot mot verksamheten. De vill råda bot på detta genom att få arbetstörstande ungdomar att bli fåraherdar under betesperioden. Samhället bör stå för lönekostnaderna tycker de båda fäbodbrukarna men några sådana pengar finns inte i den kommunala budgeten enligt Dala-Demokraten. Dock har reaktionerna från länsstyrelsens personal varit mycket positiva.

– Man kanske skulle kunna kombinera möjligheten med en utbildning, som jägarexamen, säger Thomas Hasslebrant till Dala-Demokraten.

Reds. kommentar: Det lär finnas en rad arbetsmiljömässiga krav och regler som omöjliggöra arbetet som fåraherde i Sverige.

Foto: Wikimedia

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se