Avslag för skyddsjaktsansökan på Insjövargen

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Insjön. Detta trots att varg uppträtt synnerligen närgånget mot människor i området, meddelar länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen Dalarna säger nej till skyddsjakt i det så kallade Gimmenreviret. Beslutet motiveras med att ett nyfiket och undersökande beteende är naturligt hos vargar och att man bör pröva andra åtgärder först, framför allt skrämselåtgärder.

Varg har visat ett närgånget beteende vid olika tillfällen, till exempel de 6 december då en kvinna på häst med hundar blev förföljd av en varg.

Området ligger i Gimmenreviret, som bland omfattar delar av Falu och Leksands kommuner och där föryngring skett både 2010 och 2011. Den 8 december hittade rovdjurspårare ett revirmarkerande par och fyra–fem valpar i området.

Länsstyrelsen ser allvarligt på situationer där varg uppvisar ett närgånget beteende och länsstyrelsens personal har därför varit på plats för att närmare undersöka situationen.

Dock avslår länsstyrelsen ansökan om skyddsjakt eftersom ett nyfiket och undersökande beteende inte är onaturligt hos unga individer av många arter, och andra metoder som att skrämma vargarna bör prövas först, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se