Bärplockare fick hund angripen av varg

Andreas Lindgren med sambo plockade hjortron utanför Fränsta under onsdagseftermiddagen. Gråhunden Stella strosade runt på myren en bit ifrån när hon plötsligt blev angripen av en varg.

I Västernorrlands Län har vargangrepp mot hundar blivit en realitet kan vi konstatera efter en tredje vargattack på kort tid. Denna gång var det en gråhund som blev illa biten av en varg när hon gick lös en bit ifrån sin ägare som plockade bär tillsammans med sambon.

Andreas Lindgren gick med huvudet nedböjt i jakt på hjortron då han plötsligt hör hur gråhundstiken skäller till ett par gånger för att sedan skrika rakt ut. Tiken är då 75-100 meter från Andreas.

– Jag förstod att något var fel, men när jag tittade upp såg jag först ingenting. Vargen hade ­jagat iväg Stella som flydde för sitt liv, berättar  Andreas för Dagbladet.

Andreas släppte hinken med hjortron och sprang efter för att ta reda på vad som hänt.

– Jag hörde att Stella sprang mot en angränsande väg och bestämde mig för att genskjuta henne. När jag kom upp på backkrönet såg jag något som jag först trodde var en älgkalv. Sedan vände djuret upp sidan mot mig och jag såg att det var en mörkbrun varg, berättar ­Andreas för Dagbladet.

I hopp om att kunna avbryta vargattacken sprang han mot gråhunden och vargen samtidigt som han skrek och viftade med armarna.

– Först när jag befann mig på 15 meters avstånd gick vargen långsamt ner i diket. Han var inte det minsta rädd för mig.

 

Vargen följde efter

Efter att Andreas kallat in Stella till sin sida och lyft upp den svårt skadade tiken började han bege sig mot bilen. Vargen stannade inte kvar utan följde oblygt efter.

– Under hela vägen hörde jag hur vargen följde efter oss i ­riset längs vägen. Jag skrek och hojtade hela tiden för att den inte skulle gå till nytt angrepp.

Stella är mycket illa däran och ligger för närvarande inne hos veterinär. En operation som påbörjades fick avbrytas då tiken inte tålde narkosen.

Källa: http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.4983049-anfolls-av-varg-pa-hjortronmyren

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se