Bäverjakt inställd efter omfattande vargpredation

Vargen är allätare och opportunist vilket lokalt kan få konsekvenser för ett specifikt vilt. En grupp kvinnliga jägare fick ställa in sin bäverjakt efter att stammen konstaterats för liten efter vargens uttag.

Svenska Jägareförbundet hade arrangerat en bäverjakt för en grupp kvinnor, norr om Storfors i Värmland. Av jakten blev det dock inget efter att man kunde konstatera att det fanns för få bävrar. Orsaken stod att finna i vargens lokala förtjusning i just bäver som byte.

– På sina håll kan vargarna bli riktiga specialister på bäver. Men även lon kan ta dessa byten, säger vargforskare Olof Liberg till Jakt & Jägare.

Vargforskaren uppskattar att allt mellan fem och 15 procent av vargens diet består av bäver. Och bävern kan vara ett lättfångat byte om den befinner sig långt uppe på land vilket kan vara fallet om betet tryter nära vattendraget.

Dessutom hörs det tydligt när bävern gnager vilket ytterligare förenklar för vargen att lokalisera och ta bävern som på land också får betraktas som mer eller mindre klumpig.

Även lodjur prederar på bäver vilket om de båda rovdjuren finns i samma område kan betyda dramatiska följder för de stora, vattenlevande och nattaktiva gnagarna.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargar-at-upp-sjf-s-bavrar
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se