Begär återigen omprövning för skyddsjakt i Jäderfors

Ett fårägande par i Jäderfors ansöker för tredje gången om skyddsjakt till länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Bakgrunden till omprövningsansökan är att fyra av uppfödarnas tackor dödats av varg i Jäderfors i Gävleborgs län. Det var dessutom den andra attacken på en månad.

Fårägarparet ansökte om skyddsjakt på varg, precis som grannen gjort en månad tidigare, och fick avslag. Vid nästa ansökan avslog länsstyrelsen återigen med motiveringen att man måste prova andra åtgärder först och att det dessutom inte gick att säga exakt vilken varg som låg bakom attacken.

Och nu går alltså ansökan in för tredje gången. Många har varit kritiska till de två tidigare avslagen som bland annat antytt att paret ska kunna välja rovdjursstängsel som lösning.

– Det finns inga förutsättningar att kunna inhägna alla djur. Det innebär jättestora kostnader för djurhållaren. Och det hjälper inte heller med stängsel. Djuren blir stressade av att vargen rör sig utanför inhägnaden, säger LRFs rovdjursexpert Lotta Zetterlund till Gefle Dagblad.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se