Bloggare fotograferar tveksam varg, Kronoberg

bloggare fotograferar tveksam vargEn privat bloggare i närheten av Hallaryd, Kronoberg fotograferar en varg. Profilen stämmer dock dåligt med vad som förväntas av en riktig varg.

Inte sällan avfärdas vargobservationer av myndigheter som att det rör sig om lösspringande hundar. För Sveriges del är detta lite märkligt då den allmänna hundhållningen skiljer sig markant från andra länder och då särskilt i södra och östra Europa. Lösspringande eller herrelösa hundar får anses vara ett undantag i hela Skandinavien.

Detta till trots tycks förekomsten av lösspringande hundar alltid öka när vargen sprider sig. Och kanske märkligast av allt så är det just vargliknande hundar som plötsligt springer lös. Pudlar, Spaniels och Settrar tycks sakna viljan att smita i samma utsträckning som dessa vargliknande hunddjur.

Vad den privata bloggaren Åsa Dahlström lyckats fotografera och publicera är oklart. Nog för att det liknar en varg och nog för att den ser ut att vara lös i skogen men profilen är svår att härleda till en riktig varg.

vargkranium

Den markerade pannan som hunddjuret på bloggen har, går knappast att förena med bilden av vargkraniet ovan. Bilden av vargkraniet kommer från vargforskaren Maija-Leena Wallén på Ilomantsi forskningsanstalt i Finland och visar med all tydlighet avsaknaden av markerad panna.

Mer om vargens uppbyggnad, färgsättning och andra karaktärsdrag kan du läsa om i kompendiet ”Från gråvarg till hybrid”.

 

Källa: http://hallaryd.se/?page_id=23
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se