Boskap skrämda ut på is – drunknade

I slutet av februari blev lantbrukaren Erik Sköld av med fyra Highland Cattle i vad han själv misstänker var ett vargbesök. Korna hade flytt utan synbar anledning och därefter gått igenom isen och drunknat.

För drygt fyra år sedan försvann en kalv i hagarna runt Erik Skölds gård norr om Kolsva i Västmanland. Då fanns enligt honom själv tydliga tecken på att en varg tagit sig in och ut genom hagen. Den senaste händelsen där varg misstänks ligga bakom förloppet skedde sent i februari.

Hans fyra Highland Cattle som betade runt gården för att hålla landskapet öppet rymde ur hagen tillsynes utan anledning. Två gånger tog de sig ut ur hagen men Erik lyckades få dem åter. Den sista gången de tog sig ut föll mörkret och efterföljandet blev för svårt.

Morgonen efter följde han spåren som gick långt från gården, norr ut mot Jäxbo och ut på den bräckliga isen på Hedsströmmen. Isen höll inte för de tunga djuren som påträffades döda i vattnet.

– Jag trodde aldrig de skulle våga sig ut på isen, det har aldrig tidigare hänt.Varför de sökt sig dit går att spekulera kring, men vargens närvaro i trakten kan inte uteslutas, säger han till Bärgslagsbladet den 9 mars.

 

Källa: http://bblat.se/nyheter/koping/1.2874641-djuren-skramdes-ut-pa-isen-drunknade

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se