Chatt om vargar gav många svar

Efter helgens brutala vargattack i Kolmården tog Dagens Nyheter initiativet att öppna en chattlinje för allmänheten. I andra änden fanns Inga Ängsteg, vargexpert på Viltskadecenter.

Frågorna från oroliga människor var många efter helgens tragedi på Kolmårdens Djurpark och Inga Ängsteg, vargexpert på Viltskadecenter, gjorde ett gott jobb med att besvara dem på Dagens Nyheters chatt under tisdagen. Många av frågorna kom också att röra sig utanför djurparkens hägn.

Då det även förekom rena debattinlägg utan möjlighet till några egentliga svar, har Vargfakta gjort ett urval från den digra FAQn:

 

Fråga: De som nu befolkar beslutande samhällsfunktioner växte upp med barnprogrammet ”I fablernas värld”, som hade mantrat ”djuren är ju också människor”. Disney framställer djur som tänker och talar som människor. Miljöhänsyn och ekologisk hållbarhet är viktiga ämnen, absolut. Men hur ska vi komma till rätta med beslutsfattare och tongivande 08-debattörer som har en naivistisk syn på vargar? Varför mobbas vi på landet, när vi inte håller med om att att vargar är ”gulliga” och att ”de var här först”?

Inga Ängsteg: Jo all ”glorifiering” är oftast av ondo. Låt djur vara djur, vargar vara vargar, de är varken helgon eller jävlar, bara djur. Och i Sverige förvaltar vi våra viltstammar med jakt. Jag kan utveckla detta i ett brev, du får maila.

 

Fråga: Bor mitt i Riala-reviret. Valpar föddes 2010 och 2011 (2012, vet vi inget om ännu). Dessa valpar är uppvuxna bland hus och människor. Där vi bor är det ca 500 sommarstugor varav hälften är permanentbostäder. Valparna är vana vid människor. Förra vintern såg jag varg vid tre tillfällen, vid alla tillfällen stod vargen på eller bredvid en väg inne i stugområdet. Anledningen till olyckan i Kolmården sägs vara att vargarna har blivit vana (och orädda) för människor. Hos oss verkar det vara likadan

Inga Ängsteg: Vargarna i Kolmården i det berörda hägnet är uppfödda med flaska, klapptama. Det finns ingen likhet mellan dem och de vilda vargarna i Riala reviret. Däremot så ska ni som bor där rapportera till Länsstyrelsen om ni upplever närgångna vargar.

 

Fråga: Men enligt s.k vargkramare så är ju vargar helt ofarliga för människan och innan denna olycka så var det ju inga problem att åka till Kolmården och pussas med hela flocken och bara umgås i fullständig harmoni. Har denna bild ändrats nu tror du och kommer Viltskadecenter att ändra sin egen bild av vargars farlighet?

Inga Ängsteg: Jag är fullständigt övertygad om att Kolmården ser över sina rutiner och funderar på det du säger. Viltskadecenters bild av vargen farlighet är som den alltid har varit. Vargar är stora rovdjur med stor kapacitet, vargar ska ha respekt för människor, trots vargens storlek och kapacitet är angrepp på människor ytterst ovanliga om vilda vargar får fortsätta vara vilda och inte habitueras. Men det är viktigt med lagom antal vargar och en klok förvaltning av dem. Detta har vi upprepat med en dåres envishet de senste 15 åren.

 

Fråga: Valerius Geist har en händelsekedja i 7 steg som beskriver utvecklingen innan ett angrepp sker på en människa. Det ser ut som om vi befinner oss på steg 5-6 på den nu. Vad gör vi den dagen när en fullbordad attack av frilevande varg på människa är ett faktum. Ska vi fortsätta vifta bort det med att den enbart handlar om nyfikna ungvargar. Jag bor i Korsåreviret och är inte jägare. Men utvecklingen med vargar nära bebyggelse oroar mig.

Inga Ängsteg: Se mitt tidigare svar. Nej detta ska inte viftas bort!!

 

Fråga: Varför är folk så rädda? Ett dödsfall på ca 200 år av vargar som har tappat sin instinktiva rädsla för människan, pga lång närhet till människor. Om vi jämför detta med antal dödsfall i trafiken så kanske vi kunde få en bättre bild av vad som är farligt och tryggt för människan. Varför har människan egentligen så svårt för att leva i symbios med sin omvärld?

Inga Ängsteg: De människor i landet som inte ser vargen som en tillgång är oftast inte rädda för att bli uppätna utan de har större eller mindre besvär, obehag och kostnader pga vargarna.

 

Fråga: För varje människokontakt vargen har utan upplevd fara tappar den respekt. Det gäller generation till generation. Om man i så relativt tätbefolkat område som Mellansverige låter en vargstam växa fram utan hot från människan så kommer den att tappa respekten. Det verkar vara en uppfattning att inte varg angriper människor bara för att. Den angriper inte för att vi har genuint taskigt rykte i deras värd sedan generationer. Är jag helt ute och cyklar?

Inga Ängsteg: Nej jag tror inte du är ute o cyklar

 

Fråga: Vargförespråkare hävdar ofta att motstånd mot vargar ska brytas ned med ”mer information”. Det låter lite som Sovjeterna som minsann skulle ta över när deras ”information” väl sjunkit in hos mottagarna. Varför kan man inte bara lyssna på hur befolkningarna ute i landet vill ha det NU. Vi har redan massor med information. Varför ska vi sitta lugnt och bombarderas av vargpropaganda tills vi inte orkar eller vågar säga något annat? Har inte vargförespråkarna ett demokratiskt attitydproblem här?

Inga Ängsteg: Också tänkvärt inlägg

 

Fråga: Jag förstår inte hur man kan vara rädd för varg. Jag var inne i Kolmården och jag skulle gärna göra om det. Jag är rädd för fästingar och orm, lösspringande hundar, och för människor som vill ont. Jag är från landet. Jag har respekt för varg och alla djur. Jag undrar hur man nånsing ska få en majoritet av människor att förstå och respektera vargen? Kan ju du inte svara på kanske, det är väl mer en uppgiven undran.

Inga Ängsteg: En tydlig begriplig vargförvaltning, lagom antal vargar och tiden gör nog sitt.

 

Fråga: Tycker du att vi bör ha vilda vargar kvar i den svenska miljön? Varför/varför inte?

Inga Ängsteg: Jag tycker ingenting, jag önskar bara att synen på vargen på sikt kan ”normaliseras” i Sverige och att vi får en tydlig förvaltning av varg som de människor som har varg i sin närhet kan acceptera.

 

Fråga: Om det är ett faktum att ”civiliserade” vargar är farligast, hur kan myndigheterna då tillåta ”vargkramning” i ett kommersiellt företag?

Inga Ängsteg: Detta bör Kolmårdens djurpark svara på.

 

Fråga: Hur många älgar tar vargarna i Sverige årligen? Hur många älgar skjuts av jägare? Vilken skada gör vargarna på tamboskapen dvs hur många tas årligen? Vad kostar det? Blir älgstammen livskraftigare om det finns varg?

Inga Ängsteg: En flock vargar äter ca 150 älgar per år, avskjutningssiffror av älg hittar du på jägarförbundets hemsida, jag har dem inte i huvudet, antal skador på tamdjur hittar du på www.viltskadecenter.se, där finns statistik massor av år bakåt i tiden, där finns vissa kostnader för tamdjuren, kostnader för påverkan av varg på älgstammen tror jag inte finns? Nej älgstammen i Sverige behöver inga vargar, det finns markägare och jägare som sköter den.

 

Fråga: Stämmer det att vargarna har invandrat till Sverige via Finland/Ryssland, och att människorna fanns i dessa områden före vargarna?

Inga Ängsteg: Ja.

 

Fråga: Skulle vilja se den listan som visar att svenska innevånare i majoritet ville ha Vargar i sverige.. För det är väl det som krävs innan Politiker kan besluta det ? Jag tror att det är rent (ursäkta) ”skitsnack”…Charlies fråga består..VARFÖR ska vi ha Vargar och Varför blev dom utrotade av oss tidigare…Måste ju finnas en anledning till detta!?

Inga Ängsteg: Den första önskan får du ta med politikerna. Att vargen utrotades en gång var för att den var en mycket stor plåga för en fattig landsortsbefolkning som skulle leva på ytterst knappa resurser och av samma djur som vargarna alltså korna och getterna på den tiden.

 

Fråga: Vad tror du vargen skulle föredra: Att leva helt i avskiljdhet från människor i avsides, av människor orörda områden; eller att leva i människans närhet? Söker sig vargen verkligen till mänskliga samhällen, eller är det oundvikligt i det samhälle vi har när det inte finns så många orörda områden där vargen kan leva i avskijldhet?

Inga Ängsteg: Vargar är ju otroligt anpassningsbara generellt, vargen är en av värdens mest utbredda djurart och kan anpassa sig att leva under de mest skiftande förhållanden. (i människors närhet och i total isolering) Men om vi tittar vilka områden som vargarna föredragit här i landet (sedan 20-30 år bakåt) så är det ju relativt glest befolkade områden, glest med vägar och bra tillgång på byten. Det är ju nu när de områdena är upptagna (vi har ca 60 revir inom landet) som utvandrande unga vargar söker sig till nya kanske då mera befolkade delar och med mera tamdjur osv. Vargarna hävdar ju revir som är i snitt 100 000 ha stora. Där tillåts inte andra vargar att vara

 

Fråga: Hur ser det egentligen ut med motståndare/förespråkare för vargar procentuellt och regionellt i Sverige? Jag har fått bilden av att (generaliserat) Stockholmare gillar vargar o de som lever i områden där vargen finns vill inte ha den.

Inga Ängsteg: Det finns en del undersökningar kring detta (och andra samhällsvetare som kan svara bättre) men om vi ska sammanfatta kort så minskar toleransen för varg ju närmare vi människor får dem, den minskar även över tiden inom reviren, alltså det innebär en hel del obehag, merarbete och kostnader i olika grad att ha varg i sitt närområde.

 

 Bild: Johan Boström för Jakt & Jägare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se