Cirka 1 000 varghybrider i Finland

omkring 1000 varghybrider i finland

Finska Kennelklubben accepterar inte varg i hund. Detta till trots finns cirka 1 000 sådana hybrider i landet enligt företrädare för sorten. Kennelklubben varnar för riskerna.

I Finland har man haft återkommande problem med vilda varghybrider, särskilt längs gränsen mot Ryssland. Ett flertal har skjutits av polisen efter att de klargjorts att det inte handlat om renrasiga vargar utan korsningar.

Att sälja hundar med inblandning av varg har visat sig lukrativt och gruppen av köpare attraheras av mystiken kring dessa korsningar. En påtaglig ökning har setts de senaste 4-5 åren och Taru Pekkarinen, ordförande för intresseföreningen kring dessa hybrider uppskattar att det finns ungefär 1 000 individer för närvarande.

Antalet är en uppskattning och kan inte kontrolleras ordentligt via befintliga register därför att väldigt få väljer att registrera just dessa hybrider enligt Pekkarinen.

Vanligtvis är andelen varg i dessa djur mellan 10 och 35 procent. Pekkarinen framhåller hybridernas oförutsägbarhet som en spännande fördel och avvisar påståenden om att de skulle vara farligare än hundar.

Finska Kennelklubben är dock av en annan uppfattning och har därför inte tagit upp dem som accepterade sällskapsdjur. Det ena skälet är som sagt att man inte kan lita på dem och det andra är rent juridiskt då finska djurskyddslagar inte medger hållande av vilda djur, vilket man menar att dessa hybrider gränsar till.

Källa: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/suomessa-on-noin-tuhat-koirasutta-lemmikkina/652941/

 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se