DNA-analysen klar: Västerbottenvargen tvåårig hane

Den varg som i snart två veckor uppehållit sig i Västerbotten, i trakten av Lycksele, är en knappt två år gammal hanne. Det visar den DNA-analys som har genomförts. Enligt Michael Schneider rovdjursansvarig på Länstyrelsen kommer vargen från gränstrakterna mellan Värmlands- och Örebro län.

Så länge vargen inte angriper renarna kan den få vara kvar, säger Michael Schneider rovdjursansvarig på Länstyrelsen.

På året-runt-marken för renar ovan odlingsgränsen får det däremot inte finnas vargar som stannar kvar och bildar vargrevir. Man har också kunnat se att hannens morfar är invandrad österifrån.

– Det innebär att den här vargen är intressant ur genetisk synvinkel, säger Michael Schneider.

I slutet av februari genomförde Länsstyrelsen spårning efter vargen. Det som då upptäcktes var att det ätits på två älgar varav den ena troligen också är riven av denna varg. Av den andra älgen fanns det för lite kvar för att man skulle kunna säga om hur den dött.

Vargen får vara kvar i området så länge den inte har gett sig på ren och att flytta vargen är inte aktuellt i nuläget, menar Michael Schneider.

– Det blir det nog inte, vi har inlett diskussioner med Naturvårdsverket om  Spårlöpa efter vargen. Foto Länsstyrelsen. just den här vargen men som det ser ut nu är det inte aktuellt att flytta den.
Men om den stannar kvar och bildar revir kan det bli aktuellt att flytta eller skjuta vargen.

– Vi får se vad den här vargen gör, de flesta vargarna stannar inte kvar utan fortsätter sin vandring, säger Michael Schneider.

 

Redaktionens kommentar: Är det inte väldigt många ”genetiskt intressanta” vargar som går omkring i Sverige just nu? Finns verkligen de genetiska defekter och den utpräglade inavel som mot EU anges som ett problem med den svenska vargstammen? Vem har ansvar för utvärdering av den informationen och hur den tolkas politiskt?

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se