Dräktig ko kastade kalv och dog då den skrämdes av varg, Gullspång

Det är inte bara fysiska angrepp av varg som orsakar skador på tamboskap. Blotta närvaron ställer till problem och i vissa fall är påverkan omedelbar och mycket påtaglig. I detta fall dog såväl kon som kalven hon kastade.

Enligt Länsstyrelsens informationstjänst rovobs.se dog en dräktig ko som en följd av att hon blivit skrämd av en varg. Den kvalitetssäkrade händelsen utspelade sig nordost om Gullspång den 21 februari i Östra Eketorp*. En varg skall på förmiddagen ha skrämt ett antal kor i en hage varav en av dem halkade illa på en isfläck under flykten.

Stressen och fallet ledde till att hon kastade kalven, vilket innebär att kon i panik förlöser fostret oavsett om det har möjlighet att klara sig eller inte. Enligt rapporten klarade sig varken kon eller kalven från händelsen.

 

Känt problem

Rovdjur behöver inte nödvändigtvis befinna sig i tamdjurs absoluta närhet för att orsaka skador vilket är något vi kommer få erfara nu när varg etablerar sig längre söderut där större besättningar av tamboskap finns jämfört de nordligare länen. Att boskap blir så pass stressade att de avlider och kastar foster är en oroväckande och dramatisk följd. Vad som är vanligare är att stressen påverkar tillväxten, mjölkproduktionen och möjligheten att bli dräktiga.

Fenomenet har studerats ingående i USA och går under benämningen secondary stress. Många boskapsuppfödare i USA lider stora förluster som en följd av att deras nötkreatur inte växer lika fort som de som inte utsätts för rovdjur. Vid slakt är det många kilon som skiljer de stressad djuren mot de som inte blivit stressade.

Skillnaden i vikt är inte en skada som ersätts på samma vis som ett dödat djur varför förlusten mycket direkt påverkar lantbrukarens ekonomi.

* Klicka på länken för att komma till rapporten på rovobs.se

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se