Drygt 10 mil kvar för Junselevargen

drygt tio mil kvar för junselevargen

Varken Dalälven eller Gävle hamn satte stopp för varghonan med hemadress Junsele. Nu återstår cirka 10 mil innan hon är tillbaka till renarna.

Tidningen Allehanda rapporterar i sin nätupplaga att varghonan är på god väg att komma hem till Junsele. Vittnen skall ha sett henne passera Viforsen utanför Sundsvall på lördagseftermiddagen och på söndagen skall hon ha nått Kramfors kommun.

Varghonan har varit på väg tillbaka i princip från det att hon vaknade upp norr om Stockholm. Efter ett halvt dygns vila har hon rört sig målmedvetet norrut. Ett tag trodde man att Dalälven och senare Gävle hamn skulle utgöra svårforcerade hinden för honan. Hoppet tändes för ett ögonblick bland experter om att hon skulle tveka utmaningen och vända tillbaka men nu står det klart att driften att återuppta rendieten var större.

Helene Lindahl, projektledare vid Naturvårdsverket, bekräftar att vargen nu befinner sig i området kring Kramfors. Vart varghonan är på väg är dock lite svårare att säga. Var gång hon gått tillbaka har hon valt ett nytt område.

– Om hon går tillbaka till samma område får vi försöka lösa det med samebyarna i närheten, säger Helene Lindahl.

 

Källa: http://allehanda.se/start/kramfors/1.5713974-junselevargen-ar-i-kramfors
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se