Ekonomisk skada efter vargangrepp i Girov, Rumänien

stora ekonomiska skador efter vargangrepp rumänienHungriga vargar orsakar ekonomisk skada även i Rumänien. Jägare har inte tillåtelse att skjuta fler än fyra vargar. Resten skall skrämmas bort.

I nordöstra Rumänien i byn Girov har vargangrepp mot tamdjur överstigit det normala enligt vad mediaportalen Evz rapporterar i december 2013. Vargarna kommer från skogen och in i byn för att där förse sig med tamboskap och för en familj är förlusten av sju får, vissa dräktiga särskilt kännbar. Familjen säger också att detta är något nytt för dem, att de inte tidigare haft angrepp inne i byn.

Borgmästaren i Girov, Basil Olaru är bestört över att vargar tar sig in i byarna och attackerar får. Han menar att det är ett problem som länsförbundet för jägare och fiskare får hantera och också vidta nödvändiga åtgärder.

Ordförande för länsförbundet för jägare och fiskare, Toader Roca säger att de kommer att skjuta vargarna om inte problemen upphör vilket han inte direkt tror att de gör då vintern allt jämt gör det svårare att finna vilda byten för vargen.

Den jaktliga tilldelningen på varg är dock liten, fyra djur i ett område i bergen en bit ifrån byn. Vargar inne i byn eller i dess närhet omfattas inte av denna jakt vilket ser ut att medföra vissa byråkratiska hinder. I rapporteringen pratas det om att ”vargarna inte får skjutas” och att vad man har att tillgå rent lagligt är att skrämma dem.

 

Källa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/haitele-de-lupi-ataca-stanile-de-oi-din-satele-din-judetul-neamt-vanatorii-nu-au-voie-sa-1072578.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se