Ett femte vargangrepp konstaterat, Skåne

vargdödat får med typskador

Innan skyddsjakten påbörjats har ytterligare ett vargangrepp konstaterats vilket såldes är det femte på kort tid. En fårbagge dödades vid ett vargangrepp i Önneköp under natten till fredagen.

En bagge konstaterades ha blivit angripen av varg i Önneköp vilket blev det 24 fåret som fallit offer. Den 21 augusti inleds skyddsjakten på en varg i området och med nuvarande frekvens är det inte otroligt att vargen hinner med flera angrepp innan dess.

– Det var ett bagglamm som dödades. Enligt våra besiktningsmän tyder skadorna på varg. Allt talar för att det är samma varg som för femte gången har dödat får i det här området. Vi uppmanar fårägare i trakten att fortsätta se över sina stängsel och så långt möjligt göra dessa rovdjursavvisande, säger rovdjurshandläggare Bertil Nilsson på Länsstyrelsen Skåne.

I går beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt på vargen, något Länsstyrelsen har rekommenderat. Skyddsjakten startar på onsdag 21 augusti. En jaktledare kommer att utses senas på tisdag.

I morse startade bockjakten vilket innebär att hundratals jägare är ute i de skånska skogarna.

– Det är ett bra tillfälle att lokalisera vargen och vi tar tacksamt emot observationer. Men jag vill å det bestämdaste varna för att skjuta efter den. Att olagligen skjuta vargen straffas i regel med fängelse. Endast jägare som utses av jaktledaren får skjuta vargen, säger Per-Magnus Åhrén.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/nyheter/2013/Pages/femte-vargangreppet-i-sydostra-skane.aspx
Foto: Mikael Jägare. Från tidigare angrepp i Sätila.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se