EU-kommissionär med intresse för varg

Jean-francois Brakeland

Jean-François Brakeland, ansvarig för juridiska frågor vid EU-kommissionen är i högsta grad involverad i Sveriges pågående ärende kring vargförvaltning. Hans personliga intresse för varg går inte att ta miste på.

Jean François Brakeland, verksam inom EU-kommissionen sedan 1993 och ansvarig för juridiska frågor är direkt involverade i Sveriges pågående ärende kring vargförvaltning. Brakeland besökte Sverige och Ockelbo i juli 2011 för att, som det beskrevs få ta del av den verklighet djurhållare och boende ställs inför när varg etablerar sig i området.

– Det har varit en god direktkontakt med de som är berörda. Först nu förstår jag hur het diskussionen kring varg är. Visst har jag hört från svenska regeringen att det är en polariserad fråga, men att det skulle vara så många olika intressegrupper hade jag aldrig kunnat föreställa mig, sade Jean-François till Arbetarbladet.

Brakeland poängterade då för Arbetarbladet vikten av att komma bort ”från kontoret i Bryssel” och skapa sig en egen bild av verkligheten.

Hur det gick med den saken är oklart men kontakterna mellan Regeringen, Naturvårdsverket och EU-kommissionen upplevs i alla fall som fortsatt besvärliga. EU-kommissionens svar till miljöminister Lena Ek angående den planerade urvalsjakten beskrivs av såväl miljöministern själv som av intresseorganisationer som ”arrogant”.

En person med insikt i kommissionens arbete som också haft personlig kontakt med Brakeland beskriver honom också som ”påfallande arrogant”.  Och att hans personliga intresse för varg känns lite besvärande givet hans position.

 

Seriefigurer och vargar

I Sverige har vi tidigare haft förmånen att stifta bekantskap med Eric Degerbeck vid EU-kommissionens svenska representationskontor. Degerbeck beskrev sig själv som Fantomen i vargfrågan vilket också smittade av sig på hans val av porträtt på Facebook, som helt enkelt fick bli en bild av Fantomen. För den som inte är bekant med den trikåförsedda seriefiguren kan det vara värt att veta att han har sällskap av en varg vid namn Devil.

erik degerbeck

Degerbecks ”inspirerade” val av porträttbild på Facebook verkar i alla fall ha spridit sig till huvudkontoret i Bryssel där Brakeland nu valt bort en bild av sig själv till förmån för en bild på en varg.

Det normala bland myndigheter och företag är att man har riktlinjer för hur anställda agerar på nätet och särskilt på sociala nätverk som Facebook. Huruvida EU-kommissionen har några egna riktlinjer för tjänstemännen är oklart men givet utfallet verkar det vara öppet för egna tolkningar.

 

Källa: http://arbetarbladet.se/nyheter/ockelbo/1.3693270-brysselstaben-pa-besok-i-verkligheten
 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se