EU tar avstånd från kritiserat vargdokument

EU tar avstånd från kritiserat vargdokument
När innehållet i ett dokument skickat från EU läckte ut till allmänheten möttes det av mycket skarp kritik. Kommissionens kontor i Stockholm meddelar att dokumentet inte kommer från EU och att det heller inte är vägledande.

Ett dokument skickat från EU till berörda i vargfrågan läckte under den gångna veckan ut till allmänheten. Delar av innehållet beskrevs i bland annat jaktpressen och resulterade i ett stort antal uppretade kommentarer. Tanken om kollektiv bestraffning, en vargkorridor genom norra Sverige och alternativ till jakt med löshund föll inte i god jord hos läsarna.

Under fredagen kom så meddelande från EU-kommissionens representationskontor i Stockholm om att dokumentet inte alls är från EU och inte heller representerar deras ståndpunkter. Meddelandet är avbildat ovan.

Tidningen Jakt & Jägare som skrivit om innehållet hörde av sig till de som fått dokumentet, alltså berörda eller som det heter på engelska ”stakeholders”. Den samstämmiga reaktionen från dem var att det kändes märkligt att något skickat från EU och som skulle utgöra underlag för en konferens plötsligt saknade legitimitet.

Jenny Wik-Karlsson, samernas juridiska ombud som ämnar åka till konferensen undrar helt frankt om det inte vore bättre att ägna tid åt mer realistiska åtgärder och inte diskutera sådant som ändå inte har någon förankring. Vargforskare Olof Liberg är också han mycket kritiskt till utskicket och innehållet som han säger har lite att göra med vargsituationen i Skandinavien.

Hur det nu än förhåller sig med dokumentets legitimitet, tillkomst och fortsatta liv står det uttryckligen på dokumentets framsida att det är iordningställt för miljökontoret i EU.

”Prepared for DG Environment, European Commission, by Istituto Ecologia Applicata, Rome under contract no. 07.0307/2013/654446/SER/B3 ”Support to the European Commission’s policy on large carnivores under the Habitat Directive – Phase Two”, with contributions from the Large Carnivore Initiative for Europe (SSC/IUCN”

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se