Extra högt rovdjursstängsel verkningslöst, tre får döda

Extra högt rovdjursstängsel verkningslöst, tre får döda

Ett extra högt elektrifierat rovdjursstängsel om 140 centimeter räckte inte för att hålla vargen ute. I Tohmajärvi, Kaurila i Finland grävde sig vargen in under eltrådarna.

Finska Yle rapporterar om ett vargangrepp som skedde förra veckan i Finland där tre får dödades. Djurhållaren har, givet områdets population av rovdjur, ansträngt sig särskilt för att skydda sina drygt 400 djur.

De tre dödade fåren var särskild värdefulla avelsdjur av en ovanlig endemisk lantras uppger djurhållaren för Yle.fi.

Som särskilda ansträngningar hade djurhållaren anlagt stängsel om 140 centimeter mot normala 110. Och istället för 5 trådar hade han 6-7 strömförande trådar vilket då inte hjälpte givet att vargen grävde sig in.

Under tiden vargen grävde sig in, verkar den dock ha fått flera stötar enligt mätstationen. Stötarna tycks dock inte ha hindrat vargen från att fullfölja grävandet. När stängslet testades på morgonen efter angreppet var det fullt fungerande.

I väntan på ett eventuellt skyddsjaktsbeslut kommer de 400 fåren att hållas inomhus under nätterna.

 

Källa: http://yle.fi/uutiset/petoaita_ei_pitanyt_susia_pois_lammasaitauksesta_tohmajarvella__lauma_raateli_kolme_lammasta/7339077
 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se