Fårbesättning utplånad efter vargangrepp, Dalarna

fårbesättning utplånad efter vargangrepp

Efter ett stort antal vargobservationer i trakterna av Garpenberg kan nu den första attacken mot tamdjur konstateras. En hel besättning om 8 får utplånades under lördagsförmiddagen.

I ett område som länge varit förskonade från vargrevir i södra delen av Dalarna har det sedan en tid tillbaka gjorts återkommande observationer. I området kring Garpenberg med omnejd har såväl enstaka vargar som par synts till med jämna mellanrum och nu under lördagen skedde så den första attacken mot tamdjur.

En besättning om åtta djur dödades på förmiddagen någon gång mellan halv nio och elva. Fyra av djuren var redan döda emedan de återstående fyra var så illa skadade att de fick avlivas.

En boende i området som besökte paret efter angreppet berättar för Vargfakta:

– De var helt förkrossade! Fåren var deras sällskap och sysselsättning som de hade för att hålla öppet i markerna runt huset.

Länsstyrelsens besiktningman, Bert Eriksson säger till tidningen Jakt & Jägare att han tror att det är två vargar som samtidigt givit sig på tamdjuren. Under fredagen sågs nämligen två vargar cirka 5 kilometer från platsen för angreppet och Eriksson tror att det är samma vargar som dödat fåren.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargattack-i-sydostra-dalarna
Foto: Privat
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se