Fårbonde ger upp, Norge

Fribetande får

Olav Landheim köpte sitt första får när han var 11 år. Nu lägger han av med motiveringen att han inte orkar se mer lidande i spåren av rovdjurens utbredning.

Under sitt liv har Olav Landheim byggt upp en omfattande fårbesättning som i dag omfattar 450 djur. Hans intresse startade tidigt och redan som 11-åring köpte han sitt första får. Men, nu är sagan slut och orsaken står att finna i de expanderande rovdjurspopulationerna som gång efter annan angriper hans besättning.

– Jag orkar inte se fler djur lida, säger Olav till Ostlendingen.no.

Under åren har han förlorat 16% av sina djur och sett många svårt sargade får som han tvingats avliva.

– Det är inte extremt många djur, det finns andra som mist många fler men jag orkar helt enkelt inte se lidandet, det är främst det jag tänker på och inte antalet, fortsätter Olav.

Och precis som många andra som fått sina djur angripna är det just den urskiljningslösa jakten och dödandet som berör. Att finna djur med kroppen delvis öppen, juvren svårt skadade och bett över allt men fortfarande vid liv tar hårt på de som föder upp och sköter om tamboskap.

– Hade de dödat ett får och ätit upp det hade jag inte sagt någonting, men det som händer är rena härjningar.

Redaktionens kommentar: Det är ett sorgligt men mycket klokt beslut. Dels besparar det fortsatt lidande men också en förfärlig massa arbete med att försöka hålla rovdjuren på avstånd som inte finansieras av myndigheterna.

 

Källa: http://www.ostlendingen.no/nyheter/l%C3%B8ten/orker-ikke-se-flere-dyr-lide-1.7873300
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se