Färre hundar föll offer för varg 2010

Färre hundar föll offer för hundangrepp under 2010 visar statistik från Agria.

Antalet hundar som dödas eller skadas av varg i Sverige minskade förra året till 11 från 23 året innan, visar försäkringsbolaget Agria genom Ekots rapportering.

Minskningen beror sannolikt i första hand på att jägare och friluftsmänniskor inte längre släpper sina hundar i skogen. På SKK ser man en klar minskning av antalet nyregistrerade jakthundar, främst Stövare.

Samtidigt dödades eller skadades 93 hundar av vildsvin under 2010, visar statistiken, men med tanke på hur många vildsvin det finns (150 000-300 000 i Sverige) är det en låg siffra jämfört med vargdödade hundar.

Den vanligaste orsaken till dödsfall och skador bland hund är trafiken med 713 anmälningar i fjol, men den siffran gäller för hela Sverige. I varglänen är andelen betydligt lägre och risken för en hund att bli dödad av en varg anges som 1 400 gånger högre än genom trafiken.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se