Fem får vargdödade i Helgbo, Insjön

vargdödat får 1

Vargarna i Gimmenreviret tycks vara särskilt besvärliga. Besök i trädgårdar, angrepp på hundar och nu också får. Under onsdagen upptäcktes fem döda får i en hage i Helgbo.

Tidningen Jakt & Jägare intervjuar Susanne Tollman som just upptäckt att hon haft besök av vargen. Fem av hennes får fick sätta livet till och en av dem inte längre än 80 meter från köksfönstret.

Susanne bor bara någon kilometer från den plats där en hel grupp, 4-5 vargar fotograferats i trädgården hos Jonas Liss och Helen Gellerstedt. Jonas och Helen har sedan dess inte tillåtit sina barn att leka ensamma i trädgården.

Två jakthundar har också angripits av vargarna i Gimmenreviret. En klarade sig med bitskador och den andra dödades. Susanne Tollman uppger i radiointervjun att hon inte känner till huruvida löshundsjakten fortsatt eller inte men hon förstår att det är med livet som insats.

Fåren och getterna har nu stängts in för resten av säsongen. Något annat sätt att skydda sig ser inte Susanne Tollman som möjligt. Om rovdjursstängsel säger Susanne så här:

– Jag har beviljats rovdjursstängsel men vi har diskuterat om det är värt att sätta upp det eftersom det sker attacker innanför det i alla fall.

Hennes uppfattning om skälen till varför stängsel används är intressant.

– Jag anser att det är Länsstyrelsens sätt att friskriva sig från kommande ersättningar, för har du ett rovdjursstängsel så kommer de alltid kunna hitta ett ställe där tumstocken går ner längre än 30 centimeter till backen, säger Susanne till tidningen.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/webbradio/vargattack-mot-far-i-insjon
Foto: Mikael Ria Jägare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se