Femte skabbvargen avlivad, Örebro Län

Inom det så kallade Loka-reviret har rävskabben fått fäste bland vargarna. I lördags avlivades ytterligare en smittad varg.

Vargarna i Loka-reviret mellan Hällefors och Karlskoga har drabbats hårt av rävskabb*. Under det senaste halvåret har fyra vargar avlivats och nu i lördags var det så dags igen.

– Sjukdomen orsakar pälsavfall och irriterande sårbildningar i huden vilket gör att smittade djur får svårt att skaffa sig föda och hålla värmen. Sjukdomen resulterar ofta i att djuren svälter eller fryser ihjäl, ett plågsamt sätt att dö på, skrev rovdjurshandläggare Per Wedholm på länsstyrelsens hemsida i samband med ett pressmeddelande i samband med den föregående avlivningen.

Den smittade vargen sköts av länsstyrelsens personal uppger tidningen Svenska Jakt.

* Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor. (Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

Källa: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/01/Femte-skabbvarg-avlivad-i-Karlskoga-1.40657/

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se