Finland: Stark opinion för enklare vargjakt

Finland många vill ha enklare vargjaktMedan Sverige blir utan vargjakt finns i Finland en stark opinion för en utökad och enklare jakt på varg. Det visar en opinionsundersökning från Yle Uutiset.

I en enkät som företaget Taloustutkimus genomfört för Yle Uutiset kring olika samhällsfrågor har bland annat köttätande, svenska språkets ställning och kvinnors jämställdhet undersökts. Dessutom har frågan om vargjakt också besvarats.

Frågorna man sökt svar på är sådana där debatten hårdnat och polariseringen ökat, alltså i stort jämförbart med debattklimatet i Sverige.

Som bekant jagas varg i Finland enligt principen att förekomma skador över en viss fastlagd nivå. Finland har samma juridiska situation och åtagande gentemot EU som Sverige men har genom en väl regionaliserad politik och definierade styrmedel fått till en jämförelsevis omfattande jakt på varg.

Byråkratin kring jakten är dock förhållandevis omfattande vilket också är en uppfattning som stärks med svaret i enkäten på frågan om jakt på varg.

41 procent av finländarna är för en friare jakt på varg. Frågan är alltså inte huruvida man ska jaga varg eller inte utan om den skall få jagas med mindre byråkratisk börda.

39 procent anser att det är bra som det är nu och svarar nej på frågan.

 

Källa: http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/07/manga-vardefragor-delar-finlandarna
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se