Finsk artikel visar på långvariga problem

I dag, den 8 augusti 2011, publicerar Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat en artikel som tidigare varit införd den 8 augusti 1961. Artikeln ingår i en nostalgiserie, ”För 50 år sedan” och handlar om allvarliga vargangrepp mot en by i östra Finland som heter Kitee. Där hade angripande vargar under sommaren tagit 61 djur från 28 olika bondgårdar: 19 kor, 24 får, 7 kalvar, 5 kvigor, 3 svin, en tjur och 2 hästar. Det är värt att notera att angreppen också skett på mycket stora djur som nötkreatur och hästar.

Det här är nyheter som vi sluppit i Sverige under större delen av 1900-talet men som blivit vanligare de senaste åren i takt med den vargstam som tillåts öka i landet – utan beaktande av de problem som under lång tid noterats i våra östra grannländer.

 

Finsk artikel om vargangrepp 1961

 

Originalartikeln från dagens Helsingin Sanomat, den 8 augusti 2011. Artikeln var från början införd samma datum 1961. En faksimil av artikeln kan även laddas ned som PDF.


 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se