Finsk politiker: Förenkla avlivningen av varghybrider

förenkla avlivning av varghybrider

Sannfinländarna och Reijo Hongisto vill ändra jaktlagstiftningen så att korsningar mellan varg och hund, varghybrider jämställs med vildkatter som får skjutas utan nämnvärda juridiska hinder.

I Finland är man uppmärksam på att delar av vargstammen tycka vara långt i från sitt ursprung och att stora delar faktiskt inte är egentliga vargar utan korsningar av hundar och vargar som, för att citera Eirik Granqvist, får ”leka varg”. Man menar också att hybriderna har ett beteende som inte är jämställt med vargens främst vad beträffar skygghet.

Sannfinländarna och Reijo Hongisto har ställt en fråga till finska jordbruksministern, Jari Koskinen om vad han ämnar göra åt saken med dessa frilevande vildhundar/varghybrider som han liknar vid vildkatter. Reijo Hongisto skriver vidare att han ser varghybrider som en invasiv art som i enlighet med andra invasiva arter bör elimineras. Att EU-kommissionen uttryckt att hybrider mellan varg och hund skyndsamt skall tas bort ur naturen nämner Hongisto också i sitt brev.

Önskemålet är att jaktlagstiftningen ändras så att varghybrider jämställs med vildkatter dvs icke-skyddade djur och som då också får skjutas utan större hinder.

 

Källa: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/hongisto%20koirasudet-16476

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se