Flytt av vargtik nu genomförd

Sedan vädret blivit lite mildare i området kunde sövning och flytt av den viktiga vargtiken genomföras. Utsläppsplatsen avslöjas inte förrän hon vaknar upp.

Idag måndag flyttades så vargtiken från renskötselområdena i Jämtland och Västernorrlands Län rapporterar SR P4 Jämtland. Vargtiken fångades in och sövdes mellan Östersund och Brunflo i morse och för vidare transport söderut.

Adressen, utsläppsplatsen är hemlig tills dess att vargtiken vaknat till liv. Det är Naturvårdsverkets nuvarande hållning när det kommer till omplaceringar att hemlighålla platsen för utsläpp för att inte störa vargen i ett känsligt ögonblick. Naturvårdsverkets inställning till de boendes reaktioner i aktuellt område är inte känt.

Det är utifrån såväl fysiska som etiska förhållanden sista gången som tiken sövs och omplaceras. Naturvårdsverket säger sig vara väl medvetna om etiken kring arbetet.

Förhoppningsvis hittar tiken en lämplig hanne i det aktuella området som hon väljer att bilda revir tillsammans med och då blir kvar på platsen. Gör hon inte det utan går tillbaka till renskötselområden är skyddsjakt nästa alternativ.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se