Flytt pågår nu av vargar från Övertorneå

De två vargarna med finsk-ryskt ursprung som etablerat sig i trakterna av Övertorneå är sövda för vidare transport till södra Sverige.

Tidningen Jakt & Jägare skriver under eftermiddagen att vargflytten från Övertorneå till södra Sverige nu är i full gång. Vargarna sövdes vid lunchtid i dag och genomgick veterinärundersökning innan de förpassades till burar för vidare transport.

Infångandet lär ha varit framgångsrikt då snödjupet där vargarna uppehöll sig var dryga metern. Snödjupet gör att vargarna inte kan uppnå full hastighet vilket förenklar skyttet från helikopter.

– Helikoptern lyfte och vargarna flydde ut på en skoterled. Men där fick man tag i dem. Hannen vägde 44 kilo och tiken 37, berättar Kent Alanentalo för tidningen.

Enligt Kent Alanentalo transporteras vargarna per bil, något som förvånar initierade bedömare.

– Det är över 130 mil. Det är en väldigt lång biltransport, säger en källa till Jakt & Jägare.

Under morgondagen väntas Naturvårdsverket informera mer i detalj om vargflytten.

Flytt pågår nu av vargar från Övertorneå

130 mil från Övertorneå längs större vägsträckningar tar oss exempelvis till mitten av Jönköpings Län eller Västra Götalands Län.

Redaktionens kommentar: Man kan inte undgå att notera skillnaden i hur snabbt ärenden av olika karaktär hanteras av Naturvårdsverket. Påfallande ofta tar ansökningar om skyddsjakt på varg väldigt lång tid. I bland upp till ett år.

Källa: http://www.jaktojagare.se/vargarna-i-overtornea-nu-pa-vag-till-vargbaltet
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se