Flyttvargen åter på rendiet

Den rikskända flyttvargen av rysk härkomst och med gulaktig päls har återigen valt ren som föda. Samernas oro får anses befogad.

Enligt tidningen Jakt & Jägare har flyttvargen återigen ställt in dieten på ren. På tisdagen hittades en ren som tiken och hennes partner ätit av. Försöken att förhindra predation på renar får därmed anses misslyckade.

Bland de möjliga åtgärder som nu kan sättas in är att med hjälp av helikopter skrämma bort tiken från området där Vilhelmina södra sameby har sina renar. Fyndet av den dödade renen gjordes av länsstyrelsens spårare.

– Vargarna har gått över Ångermanälven, antingen på is som det finns bitvis eller via en bro i området, säger Gunnar Ledström, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västernorrland till tidningen.

Redaktionen kommentar: Enligt webbplatsen Hyra Helikopter är kostnaden för 3 passagerare 5.800 kr per timme. Debitering sker från det att helikopterns motor startas tills det att den stängs av vid återkomst till flygplatsen. En heldag om 8 timmar skulle utan rabatt kosta 46.400 kronor.

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/flyttvargen-dodade-ren

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se