Fördubblad vargpopulation i Gävleborgs län

Mellan två inventeringsperioder har antalet konstaterade vargar inom Gävleborgs län ökat från 30 till 70 individer. Det är 40 fler än det beslutats som togs i viltförvaltningsdelegationen 2014.

Att räkna vilda djur är som bekant mycket svårt och att räkna varg är om än möjligt ännu svårare då reglerna kring när en varg räknas och inte är tämligen rigorösa. Med felmarginalerna som uppdagades i samband med årets vargjakt, färskt i minnet är det lättare att ta in de senaste inventeringsresultaten från Gävleborgs län.

Förra året berördes länet av 30 vargar enligt principen om antal föryngringar multiplicerat med 10. I år ger samma ekvation inte mindre än 70 vargar efter att sju föryngringar konstaterats.

Svenska Jakt rapporterar i sin nätupplaga om att Länsstyrelsen säkrat vargföryngring för 2014 i reviren Prästskogen, Kukumäki, Sjösveden, Lingbo, Åmot-Ockelbo, Björnåsen och Korsån.

Om viltförvaltningsdelegationens beslut från 27 november 2014 skall efterföljas betyder det att cirka 40 vargar blir föremål för licensjakt 2016.

Det estimatet tar dock inte höjd för eventuell tillväxt under 2015 dvs den föryngring som nu står för dörren. Om lika många föryngringar sker i år som 2014 borde länet beröras av cirka 100 vargar (70 + (7*4,26)) oaktat normal dödlighet i baspopulationen.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2015/03/vargstammen-mer-an-fordubblad/

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se