Förvaltningsjakt på varg fortsätter

Rovdjurspolitiken inte minst beträffande vargarna var en självklar punkt på Centerns partistämma som avslutades i Åre den gångna helgen.

– Jag ser positivt på det här. Andreas Carlgren var helt tydlig med att förvaltningsjakt på varg kommer att fortsätta, säger Jonny Jones (C), Rättvik, ordförande för den kommitté på stämman, som behandlade bland annat rovdjurs- och jaktfrågorna.

Rättviks förre kommunalråd noterar med någon dags distans till stämman, där alltså bland annat rovdjursfrågorna diskuterades, att det viktigaste politiska beslutet redan har fattats.

– Grunden till rovdjurspolitiken är lagd.

Därmed inte sagt att allt fungerar perfekt, som Riksdagen egentligen att tänkt sig. Det återstår detaljer att lösa och att få bukt med de ”barnsjukdomar”, som inte är helt ovanligt när någonting nytt införs.

 

Förekomsten av varg kräver konsekvensanalys

Något som Jonny Jones och (C)-stämmans rovdjurskommitté anser vara viktigt är att se till att det genomförs en konsekvensanalys beträffande hur rovdjuren påverkar lokalsamhället. Det gäller såväl ekonomiskt, socialt som kulturellt.

Även om analysen gäller samtliga rovdjur, exempelvis även lo och björn, riktas fokus inte minst på vargen.

– Vargstammen är central i sammanhanget eftersom det är den rovdjursstam som växer snabbast och dessutom finns inom ett begränsat geografiskt område.

Enigheten bland ombuden på Centerpartiets stämma var stor. Någon motsättning finns inte mellan exempelvis ”stureplanscentern” och landsbygden.

– Att vi är eniga inom partiet ser jag som väldigt positivt, säger Jonny Jones.

 

”EU agerar konstigt”

Det faktum att miljöminister Andreas Carlgren också tydligt klargjorde att förvaltningsjakt på varg kommer att fortsätta från och med 2013 var något som hälsades välkommet.

– Vad det sedan kallas, om det blir licensjakt eller något annat, är en annan sak.

Däremot är Jonny Jones inte entusiastisk över EU:s agerande i den svenska varglicensjakten.

– EU agerar lite konstigt som är inne och petar i detaljer. Det innebär att de får ett internt problem, eftersom risken då finns att det inte precis blir fler som är för EU.

Sammantaget tycker han, efter helgens Center-stämma, inte att det fanns någon anledning att se pessimistiskt på rovdjurs- och vargfrågor. Tvärtom ser han ljuset i tunneln.

– Det gäller bara att se till att genomföra riksdagsbeslutet fullt ut och att viltvårdsdelegationerna fungerar som det var tänkt.

Artikel: Förvaltningsjakt på varg fortsätter

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se