Frankrike: Vargen dödar mig!

protest i frankrike vargen dödar mig

Läget för fårbönderna i Frankrikes södra bergsmassiv förvärras. Herdarna skräder inte orden utan säger som det är att vargen faktiskt dödar dem.

Som vi skrivit om tidigare är situationen i södra Frankrike alarmerande. Antalet angrepp på får och hundar fortsätter att stiga dramatiskt och alla försök till att samexistera med vargen ser bara ut att förvärra läget för herdarna då rovdjuren, i takt med att försvaret trappas upp, dristar sig till allt djärvare attacker.

De psykiska påfrestningarna för djurbönderna är omfattande och enligt vår kontakt är det många som står i begrepp att lägga ned verksamheten vilket lär ge omfattande negativa effekter för den lokala livsmedelsindustrin och i förlängningen även för landsbygden som helhet.

I en protest som genomfördes i början av juli längs några av de många populära turistvägarna i bergsmassiven förevisades på ett pedagogiskt och franskt vis vad som pågår i buskar och snår vid sidan av vägen. Vargdödade får hängdes från traktorernas lastare med målade budskap som ”Vargen dödar mig!”, ”Jag var frisk!” och ”Holland (Frankrikes president reds anm.) dödar mig!”

Även i Paris har det genomförts protester där såväl levande som döda får visats upp för stadsbor och politiker. Enligt uppgift vill de som inte berörs direkt av vargen helst av allt slippa se de ofrånkomliga och uppenbart negativa effekterna av varg i närheten av tamboskap.

vargdödade får i traktorskopa

Med över 6 000 vargdödade får under 2012 och med en stigande trend under 2013 lär knappast protesterna minska i styrka och omfattning framgent. Vargen har som bekant en fantastiskt reproduktionskraft och basfödan för just dessa verkar uteslutande vara tamboskap.

döda får på gatan

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se