Fyra personer bitna av smittad varg, Rumänien

fyra personer bitna av smittad varg rumänien

Fyra personer skadades då en rabiessmittad varg gick till angrepp vid sjön Uz ett par mil väster om Bacau år 2008. Samtliga angripna fördes till sjukhus.

En kvinna och tre män angreps av en rabiessmittad varg vid sjön Uz ett par mil väster om Bacau i Rumänien i augusti 2008. De första två offren var Vera Vatamanu och Mihai Milea, båda i femtioårsåldern. Mannen angreps då han undsatte kvinnan som mitt under sitt solbadande fann sig utsatt för livsfara.

Båda ådrog sig bitskador under kampen men de lyckades jaga undan vargen som sökte sig vidare till en gård i närheten. På gården fanns 17-åriga Costel Vasile och hans pappa som arbetade i anslutning till ett av husen.

– Pappa och jag var på gården, en bit från huset. Jag tyckte mig skymta en hund stryka förbi i närheten men brydde mig inte särskilt mycket.

Costel fortsätter;

– Sedan hände det, som i en mardröm. Vargen hoppade upp och bet pappa i bröstet, i huvudet, ja överallt. Jag fick tag i en yxa och började slå på vargen, det var fullt slagsmål. Vargen släppte sedan pappa och gav sig på mig, fällde mig till marken och bet ursinnigt. Pappa hade då kommit på fötter och gav sig in i slagsmålet för att hjälp mig.

Kampen intensifieras ytterligare;

– Nu siktade vargen på pappas strupe och han kämpade hårt för att undvika käftarna. Jag ville hjälpa till med yxan men var rädd att jag skulle slå pappa av misstag.

Kampen lider mot sitt slut;

– Vargen hade bitit tag i pappas hand och höll den fast. Då kunde jag slå den hårt i huvudet så att den tuppade av. Jag halshögg den efter det och sedan bände jag upp vargens käftar med yxans blad så att pappas hand kom lös, berättar Costel Vasile för tidningen.

Samtliga fyra personer ådrog sig bitskador och fördes till sjukhus i Comanesti och Onesti för profylaktisk behandling mot rabies. Värst skador ådrog sig Costel Vasiles pappa, Ardeleanu där intensiv kirurgi krävdes för att lappa i hop alla bitskador han fått under närstriden med vargen.

Att vargen hade rabies bekräftades senare av veterinär. Behandlingen sattes dock in i förebyggande syfte innan provsvaren kommit vilket är helt avgörande för om behandlingen skall ge resultat.

 
Källa: http://stiri.kappa.ro/actualitate/14-08-2008/un-lup-turbat-a-atacat-patru-oameni-la-valea-uzului-188421.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se