Genetiskt viktig varg på fel plats igen

Två gånger har hon sövts och flyttats och lika många gånger har hon vandrat hem igen. Hennes genetiska uppsättning gör att man inte vill utfärda ett beslut om skyddsjakt.

På måndag kommer beslut fattas om hennes öda då hon nu vandrat rätt in i en renhjord. Förra året vandrade hon in i Tassåsens sameby varpå hon sövdes och flyttades till Kilsbergen utanför Örebro.

Vargforskarna har sedan dess kunnat följa hennes vandring genom halsbandet hon då försågs med. Efter att hon släppts i utanför Örebro gick hon en lång omväg in i Norge innan hon vände tillbaka till den plats varifrån hon först hämtades.

När hon sedan verkade göra sig hemmastad i Idre sameby tillsammans med en hane sövdes hon alltså igen för en ny flytt. Även hanen sövdes och förhoppningen stod till att hanen eventuellt skulle få henne på andra tankar än att gå tillbaka till förbjuden mark.

Tiken och hanen flyttades denna gång till Karlsborgstrakten men inte heller denna gång ville hon bli på plats. Tiken och hanen delade på sig efter en liten stund och styrde kosan norrut.

Hanen är numera utan halsband sedan det påträffats avskuret vid en bro i Dalarna. Förundersökning om grovt jaktbrott är inledd.

Tiken vandrade i fredags kväll in söder om Bräcke och under lördagens morgon konstaterades det att hon var på väg rätt in i en renhjord.

 

Svår situation

Redan på söndagen hittades rivna och skadade renar varpå renskötare med hjälp från länsstyrelsen försökte mota bort vargtiken. Sambebyn har även lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

– Det här är en mycket svår situation, säger Helena Eriksson, naturvårdschef vid länsstyrelsen, till Östersundsposten.

– Jag vet faktiskt inte om det går att flytta vargar utifrån vad som har hänt med den här vargen.

Under måndagen ska länsstyrelsen och Naturvårdsverket fatta ett beslut om vargens öde.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se