Gråhund dödad av varg i Alfta

I lördags vargdödades den 3-åriga gråhundstiken Rävas Lin söder om Alfta i Hälsingland. När den meriterade tiken återfanns av ägaren en stund efter attacken var hon redan delvis uppäten.

Gråhundstiken var en av tre hundar som denna helg dödats av varg. En borderterrier dödades utanför Årjäng och en finnstövare dödades utanför Filipstad.

– Tjuren fick gå eftersom vi bara jagade kalv, berättar Pär Wälås. Senare på dagen tog Lin upp älg på nytt men det drog sig in på grannmarken där hon fick fast älgen och började skälla ståndskall, berättar han för Jaktjournalen.

– Det är ont om vägar i området och vi fick åka stora omvägar för att komma i närheten. Ett tag hade vi henne även borta från gps-pejlen. Men vi fick kontakt med henne och hörde hur hon skällde, vi skulle bara åka runt några andra vägar för att komma närmare.

– När vi sedan klev ur bilen var det tyst. Men med hjälp av pejlen letade vi rätt på henne trots att det blivit mörkt.

Lin var delvis uppäten och en besiktningsman från länsstyrelsen kunde konstatera att det var varg som dödat tiken.

Lin var inte bara en duktig jakthund, utan också en lovande avelstik. I en planerad valpkull nästa vår fanns redan 12 valpar tingade.

Med den statliga ersättningen på 20 000 kronor för rovdjursdödad hund, innebär det att hundägaren får 10 000 kronor efter skatt. Detta trots att förlusten vida överstiger 100 000 kronor redan efter första kullen.

– Börjar man räkna ekonomiskt är det rena katastrofen, begriper inte varför man räknar ett snittvärde på hundar som rovdjursdödas. Minst lika jobbigt är det att ha förlorat en familjemedlem, berättar ägaren Pär Frank, Hudiksvall vid Björnjägarens kennel.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se