Gråhund sliten i stycken av flera vargar, Värmland

gråhund sliten i stycken av vargar

En mer än välmeriterad gråhund slets på måndagen i stycken av flera vargar nordost om Ekshärad i Värmland. Ägaren sköt i luften och mot en av vargarna utan att träffa.

Vargarna fortsätter alltjämt att skörda sina offer i skogen. I måndags dödades en gråhund som vann nordiska mästerskapen i Norge år 2006. Angreppet skedde vid Näsberg nordost om Ekshärad i Värmland. Den 10-åriga gråhunden är därmed det tredje offret i Värmland denna höst.

Tidningen Svensk Jakt skriver i sin nätupplaga att ägaren, Anders Andersson var i skogen för att planera ett röjningsarbete och att hunden var med som sällskap. Andersson hade dock pejl på hunden och var även beväpnad vilket förefaller naturligt givet riskerna. Plötsligt hörde Anders hur hunden skrek till varpå han rörde sig snabbt mot hunden som befann sig 3-400 meter bort.

– Då såg jag två eller tre vargar som rörde sig runt den platsen. Jag sköt först ett varningsskott och försökte sedan skjuta en av vargarna, men det mesta talar för att det blev bom, berättar Anders.

När vargarna väl skrämts från platsen hittade Anders resterna av sin hund som slitits i delar av vargarna.

Länsstyrelsens besiktningsman har spårat av platsen och kunde då inte se några tecken på att skottet som avlossades mot en av vargarna träffat. Ytterligare spårning skall göras för att säkerställa detta enligt tidningen.

Länsstyrelsen beskriver händelsen på sin blogg så här: …Länsstyrelsens besiktningsman använde sin tjänstehund till att dokumentera händelsen. Han spårade från ett pejlhalsband som hunden tappat fram till skottplatsen, och fann hårtussar och kroppsdelar från hunden på vägen. Han gjorde även ett eftersök utifrån skottplatsen, men fann inget tecken på att någon varg skulle vara skadad. Det finns enligt Länsstyrelsens bedömning inget misstanke om brott eftersom skyttens berättelse stämmer väl överens med den dokumentation besiktningsmannen kunde göra.

 
Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2013/10/nordisk-mastare-vargdodad/
Källa: http://storarovdjuren.wordpress.com/2013/10/07/vargangrepp-pa-jakthund-och-%C2%A728-idag/
Foto: Privat
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se